Венецуелците получиха повишение на минималната заплата. Но всъщност те изкарват много по-малко, отколкото преди година, пише CNN.

Президентът Николас Мадуро обяви, че минималното месечно възнаграждение се повишава с 58% до 1 307 646 боливара. Субсидиите за храна скачат с 67%.

Но така заплата вече се равнява на едва 6,13 долара. Венецуела многократно повишава минималните заплати, но с далеч по-бавен темп от инфлацията. През януари 2017 година Мадуро отново обяви повишение с 50% и тогава тя се равняваше на 31,17 долара.

С други думи, въпреки увеличението, новата минимална заплата всъщност се равнява на една пета, сравнено с преди година.

Корупция, лошо управление и замразение на цените накараха икономиката на социалистическа Венецуела да се срине напълно. За да се хареса на избирателите, Мадуро повишава минималната заплата неколкократно, но според икономисти печатането на пари само увеличава хиперинфлацията.

През януари Международния валутен фонд изчисли, че инфлацията в страната може да достигне 13 000%. Преди година един долар струваше около 4 200 боливара, а днес - 213 200 боливара.

Резкият скок на цените донесе липса на храни, лекарства и други важни стоки. Скорошно изследване показва, че 64% от венецуелците са загубили от теглото си през миналата година заради недохранване.

Закъсала Венецуела губи и последния си източник на приходи

Закъсала Венецуела губи и последния си източник на приходи

Страната не е добивала толкова малко петрол от 30 години насам