Месният сектор в Обединеното кралство ще започне да губи поръчки на ЕС в рамките на 12 седмици, освен ако правителството не представи яснота относно търговските отношения, пишат чуждестранни медии. За това предупреди Ник Алън, изпълнителен директор на Британската асоциация на месопреработвателите, търговски орган, който представлява някои от най-големите месни компании там.

Правителството на Обединеното кралство трябва да изясни, в рамките на следващите седмици, какви сертификати за износ и тарифни договорености ще бъдат въведени след преходния период на Brexit. Обикновено поръчките, особено от европейските търговци на дребно, се планират 3-4 месеца предварително.

"Опасяваме се от липса на информация от правителството по ключовите въпроси за официалното одобрение на Обединеното кралство за износ на месни продукти в ЕС. Ако този процес се забави до есента, ще има огромна несигурност за състоянието ни от 1 януари и износителите от Обединеното кралство няма да могат да могат да сключат договори за предварително договаряне. Освен това сме загрижени и за осигуряването на допълнителни ветеринарни инспектори, които ще бъдат изисквани според закона, веднага след приключване на преходния период. Понастоящем никой не поема отговорност по тези въпроси и поради липса на сигурност може да се види, че поръчките за износ се преустановяват", каза Алън.

Топ производител на месо иска да запълни недостига на доставки на говеждо

Топ производител на месо иска да запълни недостига на доставки на говеждо

Доставките от Индия може да нараснат с 15% тази година

След приключване на преходния период, ще има изцяло нови правила за износ и идентификационни маркировки, необходими, за да може да се търгува с Европа, като никой от тях все още не е разгледан. "И за да се затрудни проблемът, нашите клиенти от ЕС могат да бъдат обременени с тарифи до 40 процента върху износа на месо от Обединеното кралство", заяви той.

Според Алън ако тези договорености не бъдат уточнени скоро, клиентите на страната от ЕС ще бъдат изправени пред множество рискове, които те няма да бъдат готови да поемат.

Какво е необходимо?

Британската асоциация на месопреработвателите призовава спешно правителството да пусне необходимата информация за здравните сертификати за износ и да даде насоки за това какви тарифи износителите могат да очакват за месни продукти преди септември тази година. Без яснота и сигурност може да се загубят милиони от експортната търговия и още повече работни места.