Програмата за основен ремонт на пътищата у нас през тази година няма да се изпълни, стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

"Няма поръчка на основен ремонт на пътища, която да е обявена от нас, и да не е обжалвана. Това попарва надеждите ни за основен ремонт на пътища тази година", каза Караджов днес по време на парламентарния контрол.

Той изтъкна, че политиката на предишните управляващи е била подценяваща към третокласните пътища, особено в планинските райони.

По думите на регионалния министър, за тази година може да се започне основен ремонт само на онези участъци от пътната мрежа, за които има наследени технологични проекти, и за които може да се обявят обществени поръчки за изпълнение. Караджов напомни, че една обществена поръчка за строително-монтажни работи по пътната настилка отнема около 6 месеца.

Караджов съобщи, че за 300 километра пътища за основен ремонт има направени технически проекти от предишните управляващи.

"В програмата за тази година за проектиране на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която лично съм разпоредил, са 2600 км - независимо кой министър ще седи на моето място, догодина през лятото, той ще има 2600 км приключени проектирания, вероятно и започнати процедури за строителни ремонти работи", каза още министър Караджов.

Караджов: С изграждането на "Хемус", от София до Варна ще се стига за 3 часа

Караджов: С изграждането на "Хемус", от София до Варна ще се стига за 3 часа

Очаква се строителството да завърши през 2027 година