Министерството на енергетиката е направило предложение за сключване на договор за доставка на 7 карго кораба (танкери) с втечнен природен газ, коментира днес на брифинг енергийният министър в оставка Александър Николов.

Той посочи, че заради търговска тайна не може да назове името на компанията доставчик, но каза, че тя е от САЩ.

Първата доставка на втечнен природен газ може да дойде през октомври на гръцкия терминала в "Ревитуса", за което вече има и резервиран капацитет, стана ясно от думите на Николов.

Той уточни, че офертата е разделена на две части - три танкера през тази година и 4 - през следващата.

По думите на министъра в оставка, при изпълнението на програмата за доставка на втечнен газ с трите кораба до зимния период през 2022 г., има възможност за сключване на нов договор, при нови търговски условия за следващите 4 танкера.

Николов допълни, че цената на втечнения газ е обвързана с индекса в САЩ, който е значително по-стабилен от европейския индекс, а цената за първите три доставки се очаква да бъде с около 30 долара за мегаватчас под европейската.

Според известните данни, ако страната ни се снабдява само с втечнен газ, то са необходими средно на месец около два танкера. А общественият доставчик "Булгаргаз" поиска поскъпване на газа за август с 54%.

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с 54% от август

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с 54% от август

Работодателите поискаха спешно възобновяване на доставките от "Газпром експорт"