Стотиците мини по Черно море представляват кошмар за транспорта на стоки в региона. Черно море е от решаващо значение за превоза на зърно, петрол и нефтопродукти. Според украинските правителствени служители 20 милиона тона зърно не могат да отпътуват от страната, която е четвъртия по големина износител в света, преди руската инвазия на 24 февруари.

Киев обвинява Москва, че блокира украинските пристанища. Русия заявява, че иска санкциите на Запада да бъдат премахнати като част от сделка, която да позволи на износа, пишат турски медии.

Но дори ако бъде постигнато някакво споразумение и пристанищата на Украйна успеят да се отворят отново, опасността от морските мини, поставени от Украйна и Русия, ще задържи доставките потенциално за месеци наред.

"Морските мини са положени в близост до пристанищата и някои изходи от пристанища са блокирани от потънали шлепове и кранове", коментира говорител на Международната морска организация - агенцията на ООН за корабоплаване. Това е една от организациите, работещи по установяване на маршрут по море за доставки на зърно.

Румънското пристанище Констанца става основен маршрут за зърно от Украйна за Европа

Румънското пристанище Констанца става основен маршрут за зърно от Украйна за Европа

Нападнатата държава е един от най-големите селскостопански производители на Стария континент

"Пълното премахване на морски мини в пристанищните райони ще отнеме няколко месеца".

Липсата на доставки от Украйна допълнително ще повиши цените на основните хранителни продукти като хляб, макаронени изделия и др. и ще увеличи инфлацията.

Министерството на отбраната на Русия от своя страна заяви още през март, че Украйна е минирала подстъпите към пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южне с 400 остарели мини. Преди дни служител на украинското външно министерство каза, че Украйна е поставила мини. "Поставихме морски мини, за да упражняваме правото си на самоотбрана, както е предвидено в член 51 от Хартата на ООН.

На този фон около 84 чуждестранни кораба все още са блокирани в украинските пристанища, много от които имат на борда товари със зърно. Плажовете в Одеса са затворени със знаци, предупреждаващи за мини. Част от боеприпасите са достигнали до Турция и Румъния.

Освен това седем търговски кораба са били улучени от снаряди - като два са потънали в близост бреговете на Украйна

Европа ще внася зърно от Украйна по "коридори на солидарността". Хуманитарната помощ за страната също минава през тях

Европа ще внася зърно от Украйна по "коридори на солидарността". Хуманитарната помощ за страната също минава през тях

Едно от предизвикателствата е различната ширина на междурелсието

За да бъдат изчистени мините ще се изисква разузнаване за това какви видове са те къде се намират, коментира Гери Нортууд, бивш капитан от Кралския флот на Великобритания.

Макар че Черно море не е със силни течения, плаващите мини все още могат да се движат на значителни разстояния за определен период от време, заяви бившия вицеадмирал от Кралския флот на Великобритания Дънкан Потс.

Каква реколта от зърно се очаква в ЕС и България през 2022 г.

Каква реколта от зърно се очаква в ЕС и България през 2022 г.

Новата реколта от пшеница в България се онява на 6,19 млн. тона

ООН се опитва да посредничи за доставките на зърно от Украйна. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че висши служители на организацията са провели разговори с Анкара, Брюксел, Киев, Москва и Вашингтон през последните 10 дни за безопасно транспортиране на зърното.