Украйна е успяла да изпрати за износ около 80 000 тона зърно през румънското пристанище Констанца, като тепърва се очакват още по-големи количества, съобщава Romania Insider, цитирайки управителя на Националната компания за администрация на морските пристанища (CNAPM) в Констанца - Флорин Гойдя.

Румъния подчертава, че зърното достига до пристанището или с железопътен транспорт, или с шлепове по река Дунав, а Констанца има капацитета да поеме допълнителен износ. Пристанището, което има капацитет за складиране от около 2 милиона тона, се справи с износ на около 24 милиона тона през 2021 година. 

Транспортен хаос на пристанището в Констанца

Транспортен хаос на пристанището в Констанца

Румънското пристанище може да загуби шанса да транспортира украинския износ заради лоша железопътна връзка

Украинските пристанища са блокирани от началото на военната инвазия в Украйна преди два месеца и страната, която е основен селскостопански производител, е принудена да изнася за Румъния с железопътен транспорт през западната си граница или през малките пристанища по река Дунав.

По-рано този месец румънското правителство, което се отказа от таксите за пристанищни услуги за украински товари, планира да отвори отново железопътната линия от съветската епоха в пристанището си в Галац на река Дунав. То ще позволи да се ускори транспортът на зърно както от Украйна, така и от Молдова. Все още не е ясно обаче кога линията, която се нуждае от сериозна рехабилитация, ще бъде отворена.

Само през март тази година товарният трафик през пристанище Констанца се увеличи с повече от 23% в сравнение с март 2021-а. Това са 30 000 тона дневно повече или среднодневен дневен обем от 160 000 тона.

След транспортния хаос: Румъния пуска нови влакове на пристанището в Констанца

След транспортния хаос: Румъния пуска нови влакове на пристанището в Констанца

За по-голям трафик и доставки към Украйна