Цените на петрола могат да стигнат космически нива, ако сътресенията в Персийския залив продължат. Това предупреждава саудитският принц Мохамед бин Салман след атаката срещу Saudi Aramco, за която от Рияд и Вашингтон обвиниха Иран.

"Ако светът не предприеме твърди и решителни действия за възпирането на Иран, ще видим допълнителна ескалация на напрежението, която ще засегне интересите на света", посочва той в интервю за CBS, цитирано от CNBC.

"Доставките на петрол ще бъдат засегнати, а цените ще скочат но невъобразими върхове, които не сме виждали досега", допълва той.

При атаката от 14 септември бяха засегнати най-големите съоръжения на енергийния гигант Saudi Aramco, което спря временно 50% от производството на компанията. Това засегна 5% от световните доставки, а в резултат на следващия ден сортът Brent поскъпна с 19,5% до 71,95 долара за барел.

"Близкият Изток допринася за около 30% от световните енергийни доставки, 20% от световната търговия или около 4% от световния БВП", обяснява Мохамед бин Салман и допълва:

"Представете си едно от тези три неща да бъде спряно. Това означава тотален колапс на глобалната икономика, не само на Саудитска Арабия или на държавите от региона.".

Анализатори прогнозират, че черното злато може да поскъпне до между 100 и 150 долара за барел, ако Саудитска Арабия и Иран, които са сред най-големите производители в ОПЕК, влязат във война.