Международният валутен фонд ще отпусне 50 милиарда долара на Аржентина, която търси как да се справи със закъсалата си икономика, предава BBC. Тригодишното споразумение трябва да премине и през одобрението на борда на институцията.

Аржентина, която има икономически проблеми от години, поиска помощ на 8 май т.г., след като валутата ѝ се срина на невиждано досега дъно. Като част от сделката, Буенос Айрес обеща да намали двуцифрената инфлация, както и публичните разходи.

Аржентина е изправена пред нова валутна криза

Аржентина е изправена пред нова валутна криза

Въпреки двукратното вдигане а лихвата за седмица

"Аржентинските власти индикираха, че смятат да изтеглят първия транш, но останалата част ще бъде като предохранителна мярка", казват от МВФ.

Решението на президента Маурицио Макри да помоли МВФ за помощ бе посрещнато с огромна критика. Причината е, че аржентинците смятат, че именно Фондът е виновен за икономически колапс от 2001 г. Но държавният глава смята, че заемът ще помогне на правителството да засили програмата за растеж и развитие.

Mиниcтъpът нa иĸoнoмиĸaтa нa Apжeнтинa Hиĸoлa Дyxoвни зaяви, чe ycлoвиятa нa зaeмa пpeдвиждaт, чe пpeз 2019 г. инфлaциятa в cтpaнaтa щe бъдe 17%, пpeз 2020 г. тя щe бъдe 13%, a пpeз 2021 г. - 9%.