Броят на американските нефтопроизводителни  компании, подали заявления за фалит, е надхвърлил 200 през първото тримесечие на 2020 г. на фона на ниските цени на петрола. Хиляди работници са загубили работата си.

Заради кризата цените на суровия петрол миналия месец достигнаха най-ниското си ниво от 1999 г. насам, което удари сериозно нефтената промишленост в САЩ. "Хиляди вече бяха загубили работата си преди COVID-19, защото компаниите значително съкратиха програмите си за сондиране", каза за Anadolu Agency Ед Хирс, енергиен икономист от университета в Хюстън, цитиран от Daily Sabah.

Броят на нефтените инсталации в САЩ, се понижи до 258 към средата на май, най-ниското ниво от юли 2009 г., сочат последните данни, публикувани от компанията за петролни услуги Baker Hughes.

Овен, че броят на нефтените инсталации в САЩ е намалял за девет последователни седмици, той също намалява с 67%, спрямо същия период на година преди това.

"Ако приемем, че една платформа може да пробие 12 сондажа годишно при 8 милиона долара на кладенец, тогава ще генерира приходи от 96 милиона долара годишно. Имайки предвид това, загубата от приходите от сондаж е повече от 60 милиарда долара за индустрията", каза Хирс.

35-годишна история: Най-големите пикове и сривове на американския петрол от 1986-а насам

35-годишна история: Най-големите пикове и сривове на американския петрол от 1986-а насам

"Най-черните" месеци за WTI са март и април 2020-а

Според него пулсиращите ефекти в цялата икономика ще бъдат пагубни за хората, които живеят в Пермийския басейн и Северна Дакота.

Хирс подчерта, че намаляването на броя на петролните инсталации в САЩ означава, че между 20 000 и 70 000 работници вече са загубили работата си в сектора.

От март около 66 300 работни места в нефтените находища или 8,5% от работната сила в сектора са "изтрити", показва анализ на търговската група Асоциация за петролно оборудване и услуги. За цялата 2016 г., когато цените на суровия петрол се понижиха на фона на снабдяването с доставки, заетостта в сектора спадна със 17.4%.

"Загубата на талантливи хора е проблем", заяви Кевин Брум, директор на PESA. "Ще се нуждаем от тези знания и опит, когато търсенето се върне."

Що се отнася до потенциалните загуби от инвестиции, Хирс заяви, че прогнозната сума вече е в милиарди. "Трудно е да се прогнозира сумата, която ще бъде загубена. Но само за Тексас загубеният БВП е повече от 135 милиона долара на ден и повече от 24 милиарда долара, ако цената на петрола се задържи около 30 долара за барел, спрямо 60 долара през януари ", каза той.

И за производителите на петрол е още по-трудно да намерят заеми в среда с ниски цени. "Много от застрашените компании имат известни средства, които да им помогнат да оцелеят от 12 до 18 месеца след срив на цените", каза Хиърс, но той предупреди за липсата на нови заеми от банките и други кредитори.

Пред възстановяването на петролния пазар има две основни несигурности

Пред възстановяването на петролния пазар има две основни несигурности

Втора вълна на Covid-19 е основен рисков фактор за търсенето, предупреждава МАЕ

Общият брой на подадените заявления за фалити в петролния сектор в Северна Америка е надхвърлил 200 през първото тримесечие на 2020 г., според доклад международната корпорация за корпоративно право Haynes and Boone.

От януари 2020 г. цените на петрола паднаха от 63 долара за барел до под 20 долара през някои дни от март тази година. Ако цената на американския West Texas Intermediate (WTI) остане ниска и достигне средно около 30 долара за барел през тази година, още 170 компании от американската нефтена и газова промишленост могат да подадат заявление за фалит през 2021 г., според базираната в Норвегия Rystad Energy.

"Американските оператори за нефт и газ възлизат на малко над 9 000. Броят може да изглежда голям, но повечето от тези оператори представляват малки, семейни предприятия, които работят с едноцифрен брой кладенци", независимата енергийна изследователска компания заявява в свой доклад.

По време на предишния срив на цената на петрола от средата на 2014 г. до 2016 г., когато сортът Brent падна от 115 долара за барел до под 30 долара, повече от 250 петролни компании в САЩ фалираха, близо 300 000 работници загубиха работата си и повече от 250 милиарда долара инвестиции се изпариха.

Американската шистова индустрия отговори чрез намаляване на разходите и въвеждане на иновации като изкуствен интелект за по-точен и ефикасен достъп до резервите. Това в крайна сметка направи САЩ най-големият производител на суров петрол в света през ноември 2018 г., надминавайки Саудитска Арабия и Русия.