Продажбите на нови автомобили в Русия се сринаха с 72,4% през април в сравнение с година по-рано, съобщи Association of European Businesses. Причината е забавяне в производството и спиране на някои дилърски операции, пише Reuters.

Само 38 922 нови леки и лекотоварни автомобили бяха продадени в Русия през април, което бе най-големият месечен спад на продажбите, регистриран от асоциацията след 4% ръст предходния месец.

Най-популярните марки автомобили са Lada, произведени от Avtovaz, които представляват около четвърт от априлските продажби - 9 396 бройки.

През април президентът Владимир Путин въведе мерки за ограничаване разпространението на коронавируса и фабриките и предприятията бяха принудени да преустановят производството си.

"Черният април през 2020 г. постави под въпрос ликвидността на дилърите в средносрочен план и дори тяхната устойчивост", каза Томас Щерцел, председател на Комитета за автомобилни производители на AEB. "Дилърите се подготвят за рестарт, въпреки че не очаквам много по-добри резултати от продажбите през май", заяви той.

Продажбите на автомобили през март скочиха с 22,7%, тъй като очакваха цените да се повишат след спад на рублата, заради по-ниските цени на петрола и избухването на коронавируса, съобщи агенцията за анализи Autostat миналия месец.