Подпомагането на икономиката на фона на кризата около новия коронавирус трябва да се осъществи чрез комплексен план и мерки, които трябва да бъдат хоризонтални, а не секторни. В този смисъл намаляването на ДДС за заведенията от 20% на 9% ще породи по-скоро отрицателна конкуренция между секторите. Това заяви за "Нова телевизия" финансистът и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

По думите му мярката ще доведе по-скоро до загуби в бюджета, а туристическият сектор едва ли ще спечели много, защото проблемите в тази сфера са други.

Дацов коментира още че този ход на правителството е пропаганда и по-скоро политически ход, отколкото действаща мярка.

"Няма доводи защо секторът на туризма в момента ще бъде подпомогнат по този начин, пък всички, много по-важни според мен сектори, няма да бъдат подпомогнати в случая", добави той.

Според Дацов по туристическите обекти всъщност няма да има хора, които да усетят евентуално намаляване на цените.

Финансистът коментира още, че страната няма средносрочен и дългосрочен план за справяне със започващата рецесия, което е много по-важно.

Вчера бившият финансов министър Симеон Дянков защити подобна теза. Според него намаляването на ДДС за заведенията и ресторантите няма да бъде в полза за туристите, а на богатите собственици на туристическите обекти.

И Дянков коментира, че мярката е недомислена, защото в момента проблемът в сектора е, че няма транспорт и хората не излизат.

Дянков: Намаляването на ДДС няма да помогне на хората, а на богатите собственици на заведения

Дянков: Намаляването на ДДС няма да помогне на хората, а на богатите собственици на заведения

Мярката няма да направи туристическата услуга по-достъпна на фона на кризата