Намаляването на ДДС за заведенията и ресторантите няма да бъде в полза на туристическата услуга в страната, а би помогнало на богатите хора. Това заяви пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Той обясни, че от опита на другите държави се вижда, че при подобни мерки цените на услугите спадат с между 20 и 25%, а у нас се сваля ставката с 11%, което на практика няма да понижи цените и потребителят отново ще плащат високи суми.

По думите му ме мярката е недомислена, защото в момента проблемът в сектора е, че няма транспорт и хората не излизат.

"Интересният въпрос е къде отиват другите пари? Те отиват при богатите - при собствениците на големите туристически заведения", допълни Дянков.

Според икономиста аргументът, че намаляването на ДДС ще изсветли бизнеса не е обоснован. Това е така, защото голяма част от спестяванията на хората, ако те имат такива, няма да повлияят на цената, а на печалбата на собствениците на туристическите обекти, които единствено говорят за по-ниски ставки.

Дянков е на мнение, че тази мярка ще отпадне, както е станало и през 2010 година.

БСК: 70% от работодателите у нас са били принудени да съкращават

БСК: 70% от работодателите у нас са били принудени да съкращават

80% от фирмите смятат схемата 60/40 за неефективна

Прогнозата на бившия министър за размерите на кризата у нас е по-близка до по-песимистичния вариант. По думите му хората и бизнесът трябва да се готви за трудна 2020 година, а вероятно и трудно начало на следващата 2021 година.

"Трябва да сме внимателни с бюджета и да се въвеждат мерки, които да работят. Има две мерки, които работят в Европа. Едната е подобна на мярката 60:40, но в други проценти и раздаването на грантове и безлихвени кредити, които помагат на малкия бизнес", каза още икономистът.

Държавата раздаде още почти 3 милиона лева по мярката „60/40“

Държавата раздаде още почти 3 милиона лева по мярката „60/40“

Най-големият рецепиент от този четвърти транш е „Центърът за градска мобилност“