Държавата е изплатила още 2,896 млн. лв. по мярката "60/40", като така общият размер на четирите осъществени транша вече възлиза на 5,9 млн. лв., показва нов отчет, публикуван от Националния осигурителен институт. Новите рецепиенти са общо 631 компании, които са кандидатствали за 8531 работни места.

Прави впечатление, че най-големият получател от този транш и най-голям до момента е общинското дружество, управляващо градския транспорт в София "Център за градска мобилност". То е получило 363 547 лв. за възнагражденията на 952 служители. Това е по-голямата част от персонала на общинското дружество, което към края на 2018 г., последната, за която има публикуван отчет в Търговския регистър, е работодател на общо 1337 души.

На второ място е дружеството на НОИ "Профилактика, рехабилитация и отдих", което за общо седем юридически лица е получило 223 472 лв. То се занимава с управляване на базите за настаняване на осигурителния институт в няколко града и курорта на страната.

Потайностите на антикризисните програми за гаранции на фирмени кредити

Потайностите на антикризисните програми за гаранции на фирмени кредити

В челната петица са още превозвачът "Юнион Ивкони" с 212 101 лв., авиокомпанията "Би Ейч Еър" със 126 241 лв. и ПФК "Лудогорец" със 110 407 лв.

"Лудогорец" не единственият футболен отбор или институция. Само три позиции по-надолу сред най-големите рецепиенти е Българският футболен съюз, който получава над 51 хил. лв. за възнагражденията на 86 свои служители през март. Сдружение "Футболен клуб Литекс - Ловеч" пък получава малко над 20 хил. лв. за 44 служители. Сред по-скромните рецепиенти е и ПФК "Дунав" с 11 662 лв. за 40 служители и Националната футболна база, за която са осигурени 1660 лв. за 4 наети.

Тези траншове идват точно седмица, след като финансовият министър Владислав Горанов посочи, че не смята, че мярката е за футболни клубове. "Основната цел е да подкрепи работодателите, които имат перспектива и желание да подкрепят и задържат своите работници. Тя не е задължително да се отнася за целия персонал, а да гарантира заплатите на заетите", коментира той. По всичко изглежда, че тази цел не се изпълнява точно както е замислена.

Не е учудващо, че по мярката 60/40 са финансирани и общо девет туристически компании, хотели, кина, казина и юридически лица от всички останали сфери на стопанството. Половината от компаниите са бенефициенти на средства за задържане на до 3-ма служители, а "Центърът за градска мобилност" освен получател на най-голямата помощ е кандидатстващ и за най-големия брой персонал. Той е следван отново от "Юнион Ивкони", а другите големи работодатели са "Стандард Профил България" (459 души), ВСК "Кентавър" (242 души) и ботевградският производител на оборудване за бани "Булсан" (200 служители).