Летният пазарен срив на Китай взе поредната си жертва – японските пенсионери.

Държавният пенсионен фонд на страната, който е и най-големият в света, е изгубил 64 млрд. долара от юли до септември. До голяма степен това се дължи на срива в цените на акциите в Китай, предаде СNN.

Стойността на японския фонд падна с 5,6 на сто до 1,1 трилиона долара според данните от доклад, публикуван днес. Вложенията в японски акции на фонда са изгубили близо 8 процента, докато тези в международни дялове са спаднали с 11 на сто.

Япония е страната с най-възрастно население в целия свят. Над четвърт от жителите ѝ са на възраст над 65 години, а само през миналата година близо 30 000 души са навършили 100 години. Спестяването в държавния пенсионен фонд е задължително за всички японци, а инвестиционните мениджъри се изправят пред нарастващ натиск да генерират по-висока доходност за бързо застаряващото население.

През 2014 г. пенсионният фонд реши да поеме риск, като инвестира по-голяма част от активите си в акции вместо в облигации. Сега близо половината от фонда е в дялове. Въпреки огромната загуба, фондът не обяви никаква промяна в стратегията си.

Пенсионерите в „страната на изгряващото слънце” обаче не са единствените, които страдат от тазгодишните сътресения на борсата.

Норвежкият инвестиционен фонд също отчете голяма загуба в резултат на срива на световните пазари. Държавният пенсионен фонд на скандинавската държава изгуби 4,9% или 39 млрд. долара през третото тримесечие на годината. За трите месеца по-рано пък фондът отчете загуба от близо 8,8 млрд. долара.