Vitol Group е наел супертанкер, за да натовари петрол от Венецуела. Най-големият търговец на петрол в света е наел танкерът Gustavia S, който може да да превозва 2 милиона барела петрол, който сега е на път за Мексиканския залив, според данни за проследяване на кораби, показват данни, цитирани от Bloomberg.

Gustavia S, нает срещу 11 милиона долара, ще зареди венецуелски петрол през ноември или в началото на декември. Завръщането на топ търговци на петрол във Венецуела идва след облекчаването на санкциите срещу латиноамериканската страна миналия месец от САЩ.

През октомври Съединените щати отмениха повечето санкции срещу петролната индустрия на Венецуела, след като правителството на Николас Мадуро постигна сделка с опозицията, което може да доведе до провеждане на избори през 2024 година.

Тайното оръжие на Венецуела: Тъмният флот от танкери

Тайното оръжие на Венецуела: Тъмният флот от танкери

Само преди две години държавата беше почти фалирала, на ръба на колапса

Към момента временно са разрешава транзакции, включващи петролния и газовия сектор във Венецуела. Това обаче няма да продължи, в случай, че Венецуела не изпълни ангажиментите си по така наречената електорална пътна карта, отбелязва Министерството на финансите на САЩ.

Така до 18 април 2024 г., се разрешава производството, добива, продажбата и износа на нефт или газ от Венецуела и предоставянето на свързани стоки и услуги, както и плащане на фактури за стоки или услуги, свързани с нефт или операции в газовия сектор във Венецуела.

САЩ обмислят облекчаване на санкциите срещу Венецуела

Държавата, която притежава най-големите петролни залежи в света може скоро да не е в немилост

Предстои ли облекчаване на санкциите?

След като санкциите бяха смекчени, търговците се върнаха в бизнеса с петрол от страната с най-големите резерви в света.

Някои от най-големите независими петролни търговски къщи вече предлагат товари от Венецуела, включително на купувачи от САЩ.