САЩ обмислят разширен набор от облекчаване на санкциите срещу петролния сектор на Венецуела в опит да стимулират Каракас да проведе свободни и честни избори през следващата година, съобщават световните медии.

Ройтерс съобщи, че официални лица разработват проект за разширяване на предложенията за премахване на санкциите, които Каракас отчаяно се опитваше да съживи умиращата си икономика и въглеводороден сектор, който остава в руини, въпреки че притежава най-големите петролни запаси в света.

Но причината за предпазливост остава. Три източника казаха пред Energy Intelligence, че дори по-щедро предложение до голяма степен ще остане непредвидено, докато президентът Николас Мадуро продължава да игнорира международния натиск за провеждане на честни избори.

Тайното оръжие на Венецуела: Тъмният флот от танкери

Тайното оръжие на Венецуела: Тъмният флот от танкери

Само преди две години държавата беше почти фалирала, на ръба на колапса

Всъщност последните месеци видяхме, че администрацията на Мадуро се е вкопчила във властта. Той наложи продължителна забрана на крайнодесния опозиционен кандидат Мария Корина Мачадо да заема длъжност, като същевременно предприе стъпки за възстановяване на ключова избирателна комисия с лоялни привърженици.

Въпреки обезкуражаващите признаци администрацията на Байдън може да постави още карти на масата преди първичните избори, насрочени за 22 октомври.

"Това е нещо като последен шанс да видим дали нещо може да бъде променено във Венецуела, преди ситуацията да стане като в Никарагуа", каза Франсиско Моналди, директор на Латинскоамериканската енергийна програма в университета Райс, имайки предвид изборите в тази страна, които се смятат за изключително недемократични.

Възможности за облекчение

Все още не е ясно какви облекчения ще бъдат сложени на масата. Но исканията за по-широк оперативен лиценз за големия Chevron в САЩ, който в момента работи при ограничителни условия, както и подобна гъвкавост за Maurel & Prom, Eni и Repsol са едно предположение.

Моналди предполага, че подобни постепенни мерки биха имали ограничен потенциал за увеличаване на производството във Венецуела, потенциално спомагайки за добавяне на още 200 000 барела на ден след 2025 г.

Eni и Repsol ще могат да изнасят втечнен газ от Венецуела

Два енергийни гиганта от Испания и Италия ще могат да изнасят втечнен газ от Венецуела

Разрешението за износ компаниите чакат от 7 години

Според него единствените разпоредби, които биха могли да накарат Мадуро да се съгласи на изборни отстъпки, биха били незабавни промени, позволяващи на Венецуела да продава своя суров петрол на открити пазари и да получава долари.

Друг източник съобщава за окуражаващи признаци на дискусии, свързани с по-незначителен политически напредък - като членство в оспорваната избирателна комисия, което може да помогне за придвижването на някои постепенни промени за индустрията.

Признаци на прогрес

Неотдавнашният ход на САЩ за облекчаване на санкциите помогна за укрепване на петролните богатства на Венецуела. Износът беше възпрепятстван от затруднени продажби в тъмните кътчета на световния петролен пазар на фона на спад на вноса на китайски суров петрол.

Износът на венецуелски суров петрол за САЩ достигна 174 000 барела на ден през юли, най-високото ниво от разхлабване на политиката, според данни на Kpler. Въпреки това, общият износ на страната е средно около 475 000 барела на ден през юли, което е спад от мартенския връх от 614 000 барела на ден.

Страната е изпомпвала около 610 000 барела на ден суров петрол през юли, според оценки на Energy Intelligence.

По-нататъшно отменяне на санкциите може да доведе до по-голям напредък, каза бившият заместник-министър на въглеводородите на Венецуела Герман Маркес за тази възможност в скорошно интервю.

ОПЕК хвана пазарите неподготвени. САЩ може и да вдигнат санкциите върху петролния сектор на Венецуела

ОПЕК хвана пазарите неподготвени. САЩ може и да вдигнат санкциите върху петролния сектор на Венецуела

За тези планове всъщност се говори отдавна

"Без съмнение лицензът, предоставен на Chevron, подобрява условията на венецуелската петролна индустрия, но само за компаниите, в които транснационалната компания има дял", каза Маркес. Той обаче добави, че ситуацията може да бъде "възпроизведена еднакво" и в други съвместни предприятия, ако "принудителните мерки", наложени срещу PDVSA, бъдат смекчени.

Газов потенциал

Секторните наблюдатели също настояваха за облекчаване на санкциите в газовия сектор, където европейски страни, включително Германия, Франция и Холандия, участваха с дипломатически и бизнес натиск, за да помогнат за укрепване на достъпа до газовите резерви, докато континентът работи, за да се дистанцира от Русия.

Компании като Maurel & Prom, Repsol, Eni и Shell, са отправили оферти до Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ, известна като OFAC, за разрешение да правят бизнес с PDVSA по газови проекти, според два източника, с надеждата разрешение да бъде получено до края на годината.