Годишната заплата на средния американски работник през 2021-а не е била толкова висока от 2008-а насам, гласи проучване на The Conference Board, цитирано от Business Insider.

Повишаването на заплатите показва колко много предприятията са притиснати от обстоятелствата и колко е трудно да привлекат работници. Заплащането за почасовият труд е скочило с 4,8% от ноември 2020 г. до ноември 2021 г., според последните данни на Бюрото по трудова статистика. В традиционно по-нископлатения сектор - хотелиерството, заплатите са се повишили още по-повече, нараствайки с 12,3% на годишна база. Иглежда работодалите няма избор.

Бизнесът е вдигнал бюджета си за заплати средно с 3% през 2021 г., според доклада. Това е ръст от 2,6% през април и е близо до нивата, наблюдавани точно преди пандемията.

Увеличението на заплатите през 2021 г. е най-голямо за работниците на възраст под 25 години и тези, които са сменили работата си през последната година, заяви икономистът Гад Леванон. Близо половината от анкетираните компании (46%) са заяви, че са предложили по-високи заплати за новите си служители.

Рекорден брой служители напускат работа в САЩ. Настъпва ли "златният век" за американския работник?

Рекорден брой служители напускат работа в САЩ. Настъпва ли "златният век" за американския работник?

Американският служител вече е уверен, че има силата да преговаря и може да получи разумна заплата

За работодателите причината за вдигането на заплатите е недостиг на работна ръка. Много от тях се оплакват, че трудно намират и задържат работници, като за целта предлагат допълнителни бонуси.

Това идва на фона на рокордният брой напуснали служители за последните шест месеца, като броят на свободните работни места е много по-голям от броя на тези, търсещи работа.

Все пак по-високите заплати помагат на работодателите да наемат и задържат служители. Въпреки това експертите казват, че недостигът на работна ръка едва ли ще приключи скоро.

Високата инфлация също е причина за по-високите заплати. Цените са нараснали с 6,2% на годишна база през октомври, според индекса на потребителските цени. Това е най-бързият темп на растеж от 1990 г. насам. 39% от анкетираните от Conference Board работодатели казват, че нарастващата инфлация е изиграла роля за повишаването на бюджетите за заплати за следващата година.

Това обаче крие известни рискове. По-високите заплати вероятно ще доведат до по-големи разходи, което може да накара бизнеса да повиши цените.