Рекорден брой американци - 4,3 милиона души, са напуснали работата си през август. Това бележи най-високият показател в това отношение от 2000 г. досега.

Около 2,9% от работната сила се отказва от работа през август, в сравнение с 2,7% през юли. Това показват данни от доклада на Job Openings and Labor Turnover, пише CNN.

Броят на напусналите работници се е увеличава с 242 000 души от юли. Покачва се и броят на служителите, които настояват за по-високо заплащане, по-добри и по-гъвкави условия на труд.

Рекорден брой американци напускат работа за пореден месец

Рекорден брой американци напускат работа за пореден месец

Свободните работни места се покачиха до рекордните 10,9 милиона

Най-много хора са напуснали работа в сектора на услугите, търговията на едро и сектора на образованието и местната власт. "Ако не сте доволни от работата си или искате повишение е лесно да намерите нова работа", смятат икономисти.

Редица компании продължават да се борят със сериозен недостиг на служители. Към края на август новите отворени работни места са 10,4 милиона, но все пак - по-малко от тези през юли -  11,1 милиона свободни позиции - рекордно много за послените двадесет години.

Идва ли краят на съкращенията на работници в САЩ?

Идва ли краят на съкращенията на работници в САЩ?

Около 50 милиона американски служители са били засегнати по някакъв начин от кризата според икономисти

"Златния век за американския работник"

Според Джозеф Брусуелас, който е главен икономист в RSM това може да постави началото на нещо, което може да се счита за "златния век за американския работник".

"Американският служител вече е уверен, че има силата да преговаря и може да получи разумна заплата. Той е вярва че има влияние върху формата на условията на труд", смята Брусуелас. Силата за преговори идва от желанието на служителите да напуснат работата, която не харесват и да търсят нови възможности.

"Токива прояви обикновено има след големи войни или депресии", каза Брусуелас.

По думите му преживеният шок предизвика неочаквана промяна сред населението и ще отнеме известно време, за да се върне всичко по старому.

Това е и една от причините защо големи и средни работодатели, фабрики, превозвачи, ресторанти, строителни фирми и училища, имат проблеми с намирането на служители.

Добрата страна на недостига на пазара на труда

Добрата страна на недостига на пазара на труда

Силата отново е на страната на работниците - включително заетите в по-нископлатените индустрии

Подобна трансформация на работната сила в дългосрочен план ще бъде положителна. Това ще позволи на повече хора да намерят удовлетворение в кариерата си, а компаниите да имат по -щастливи служители.

В краткосрочен план обаче недостигът на работници ще усложни възстановяването на световната икономика. Цените ще се повишат, ще има стрес във веригата на доставки, недостиг на продукти и забавяне на доставките.