Рекорден брой американци са напуснали работата си през юли тази година, съобщи Business Insider.

В същото време свободните работни места в страната достигат рекордно високо ниво. 3,98 милиона души са напуснали работа си през юли. Рова е увеличение спрямо предходния месец, като 3,87 милиона са напуснали през юни.

Според експерти в рамките на само седем месеца свободните работни места са достигнали рекордни нива. Въпреки, че икономистите прогнозираха, че ще паднат под 10 милиона, те се покачиха до рекордно високите 10,9 милиона. Това означава, че свободните работни места все още са повече от броя на безработните, които биха могли да ги запълнят.

Броят на напусналите през юли сигнализира, че хората все още не са готови за връщане към нормалните нива.

Данните показват, че заплатите са се повишили средно с 9,6% в секторите на хотелиерството и ресторантьорството, спрямо предходната година. Повишаването на заплатите е ефективен механизъм за наемане и задържане на работници на нажежения пазар на труда.

Процентът на напусналите работа от тези сектори все пак леко се е понижил през юли. И въпреки това 780 000 служители в сектора са напуснали работата си през юли, което е сигнал за нежеланието да останат на сегашните ниски заплати.