Световната икономика ще загуби трилиони долари поради забавените темпове на ваксинация, като развиващите се икономики ще понесат повечето от загубите поради неравномерното разпространение на ваксините. Това се казва в доклад на Economist Intelligence Unit, цитиран от CNBC. Страните, които не са в състояние да ваксинират 60% от населението си до средата на 2022-а година, ще загубят 2,3 трилиона долара между 2022 и 2025 г., прогнозира EIU.

"Развиващите се страни ще поемат около две трети от тези загуби, което допълнително забавя икономическото им сближаване с по-развитите страни", пише Агата Демараис, каято е директор по глобалните прогнози на EIU.

Измамници пробвали да продават несъществуващи ваксини на десетки правителства

Измамници пробвали да продават несъществуващи ваксини на десетки правителства

Няма информация дали някое от тях се е подвело

Малък е шансът разделението относно достъпа до ваксини някога да бъде преодоляно

Азия ще бъде най-силно засегнатият континент в абсолютно изражение, като се очаква загубите там да достигнат 1,7 трилиона долара, или 1,3% от прогнозирания БВП на региона. Страните в Африка на юг от Сахара ще загубят около 3% от прогнозирания си БВП.

"Тези оценки са поразителни, но те само частично обхващат пропуснатите икономически възможности, особено в дългосрочен план", подчертава EIU, отбелязвайки, че ефектът от пандемията върху образованието не е взет под внимание в тази прогноза. По-богатите страни се насочиха към дистанционно обучение по време на локдауните, но много от развиващите се държави нямаха тази възможност.

Повече от 213 милиона души са заразени с Covid-19, а най-малко 4,4 милиона са починали по време на пандемията, според официалните данни към 27 август 2021-а година.

Русия изнесе ваксини за $300 млн. за пет месеца

Русия изнесе ваксини за $300 млн. за пет месеца

На каква стойност е износа от Китай, ЕС и САЩ?

Разделяне на богати и бедни

Богатите държави напредват в броя на масовата ваксинация срещу Covid-19 и по този начин възобновяват икономиките си, докато по-бедните страни драстично изостават в надпреварата за ваксинация. Около 5 милиарда дози от ваксините са били приложени в световен мащаб към 23 август 2021 г., но само 15,02 милиона от тези дози са били в страни с ниски доходи, според Our World in Data.

"Кампаниите за ваксинация напредват с ужасно бавни темпове в по-бедните икономики", се казва в доклада на EIU. В доклада се казва още, че неравенството във ваксинирането се е появило поради глобален недостиг на производствен капацитет и суровини за ваксини, логистични трудности при транспортирането и съхранението на ваксините, както и заради колебание или недоверие на част от хората към самите ваксини.

Много от развиващите се страни не могат да си позволят достатъчно ваксините за своите жители и са потърсили дарения от по-богати страни, но глобалните инициативи не са били напълно успешни в предоставянето на достатъчно дози за всички нуждаещи се.

Pfizer и Moderna вдигнаха цените на ваксините за Европейския съюз

Pfizer и Moderna вдигнаха цените на ваксините за Европейския съюз

Брюксел подписа за 2,1 млрд. дози до 2023 г.