Криминални организации са правили опити да измамят редица правителства по света, твърдейки, че разполагат с ваксини срещу Covid-19, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници и документи. Престъпниците са се опитали да измамят властите с милиони долари.

Сред държавите, в които организациите са потърсили контакт с властите, са Нидерландия, Латвия, Франция, Израел, Чехия, Австрия, Аржентина, Колумбия, Бразилия, Канада и Испания. На тях са им предложени ваксини от Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson и AstraZeneca, гласят копия на документите. В някои от държавите дори са били изготвени подробни договори - преди властите да се усетят, че някой се опитва да ги измами.

Какво казват столиците? Франция не е преговаряла директно, тъй като получава ваксините си чрез Европейската комисия, казва говорител на държавния глава. Бразилия не купува ваксини от престъпниците, казват от офиса на президента, но разговори са водени. Латвия купува чрез договори, подписани от ЕК, както и директно от производителите. Колумбия получава предложения, които по-късно са оттеглени след настояването на властите брокерите да докажат връзка с производителите.

Разследващи в САЩ са идентифицирали между 50 и 75 измамници, бизнеси и брокери, казват източниците.

Изданието подчертава, че засега не е известно дали някой от тях е успял. В някои държави разследванията продължават.

Редица правителства отчаяно търсеха ваксини в началото на тази година заради ограниченото им предлагане. И въпреки че в развития свят вече има достатъчно дози, в редица държави от развиващия се свят такива все още липсват.

Производителите на ваксини подчертават, че продават ваксините си директно на правителствата и не работят с посредници.

Pfizer има данни за 86 измамни предложения към правителства в 45 държави, казва Лев Кубияк, директор по сигурността. J&J припомня становище от април, в което подчертава, че има опити за измами - както и че никоя частна компания не е оторизирана да продава ваксини от нейно име. Подобно е изявлението и на AstraZeneca.

В края на април щатското Бюро за федерални разследвания отправя предупреждение за опитите за измама. Според него, престъпниците предлагат милиони дози и искат половината поръчка да бъде платена предварително.

Писма, видяни от медията, показват, че предложенията са били за между 1 млн. и 20 млн. дози. В едно от писмата се говори за 20 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу $751 млн.