Годишните повишения на цените на жилищата във Великобритания няма да вървят в крак с вече по-ниските нива на инфлация до 2021 година, установява проучване на Reuters. Според резултатите от анализа цените на жилищата в столицата Лондон ще спаднат заради несигурността около излизането на страната от Европейския съюз, която продължава да възпира купувачите.

Британците гласуваха на референдум за излизане от ЕС през юни 2016 година, но все още няма яснота как, кога и дори дали въобще двете страни ще се разделят.

Тази несигурност вероятно ще продължи дори ако Великобритания напусне до 31 януари 2020 година, както е предвидено в момента. Другата възможност е разводът да стане факт в края на 2020 година, така че да се постигне нова търговска сделка, въпреки че мнозина са на мнение, че това става все по-невъзможно.

Очаква се цените на жилищата в Лондон, които от десетилетия са като магнит за чуждестранните инвеститори, тази година да спаднат с 1,5% и да се задържат така и през 2020 година, показва проучването на агенцията, проведено между 5 и 18 ноември.

Предвид неяснотата около Brexit обаче, прогнозите за тази година варират от -3% до без промяна в цените. За 2020 година прогнозите са с още по-широк обхват - от -2% до +5%.

"Докато нямаме по-голяма сигурност по отношение на политическата среда, не е възможно да прогнозираме с голяма точност какво може да се случи в Лондон. Не очакваме съществено поскъпване на цените в столицата най-малко до 2022 година, въпреки че може да изпитаме известно възстановяване от 2021 година - когато политическият "прах" започне да се утаява, ако въобще започне." Това коментира пред агенцията Род Локхарт от центъра за финанси и имоти LendInvest.

Еврото поскъпва, паундът губи от неяснотата по Brexit

Еврото поскъпва, паундът губи от неяснотата по Brexit

Йената поевтинява на фона на отслабващо търсене на по-безопасни активи

Фокусираната в Лондон агенция за недвижими имоти Foxtons Group отчете спад в приходите за третото тримесечие и заяви, че продължаващата политическа несигурност рефлектира и тежи върху обемите и цените на лондонския пазар на жилища.

Други анализатори предвиждат цените на жилищата все пак да нараснат - тази година с 1%, през 2020 година с 1,5%, а през 2021 година с 2,3%. Същите очакват стойности на инфлацията през трите години съответно с нива от 1,9%, 1,9% и 2%.

"Независимо какво се случва с Brexit през следващите месеци, възраждането на пазара на жилища е малко вероятен сценарии. Всъщност дори ако сделката за Brexit бъде приложена скоро, очакваме само малко подобрение на транзакциите на пазара на жилищата и евентуален ръст на цените на жилищата през следващите две години", тълкува Хансен Лу от Capital Economics.

На база последните проучвания на общественото мнение британският премиер Борис Джонсън изглежда е готов да спечели изборите на 12 декември и да си осигури подкрепата в парламента, от която се нуждае новото споразумение за оттегляне.

Малките производители на Острова са най-притеснени от Brexit

Малките производители на Острова са най-притеснени от Brexit

65% от тях прогнозира свиване на поръчките зад граница