Песимизмът сред малките британски фирми расте. След гласуването за излизането на страната от Европейския съюз през 2016 година, малките производители са изправени пред силна политическа несигурност в рамките на страната, както и пред търговските войни в чужбина.

Проучване на Конфедерацията на британската индустрия (Confederation of British Industry - CBI) показва, че нивото на оптимизъм при малките и средни производители е паднало до индекс -32 за последните три месеца към края на октомври, което е с 4 пункта по-ниско спрямо резултатите за месец юли (-28).

Компаниите отчитат слаби нови поръчки - особено от клиенти във Великобритания. Малък е и ентусиазмът им да увеличат инвестиционните си разходи.

Великобритания засилва подготовката на фирми за търговия с ЕС след Brexit

Великобритания засилва подготовката на фирми за търговия с ЕС след Brexit

Всяка регистрирана по ДДС фирма на Острова получава автоматично регистрационен код

"Фирмите са хванати между перфектната буря на многогодишната несигурност за Brexit у дома и бавния растеж в световната икономика. Освен че достигат до продукцията, поръчките и наемането, тежките проблеми потискат и инвестиционните планове навсякъде", казва водещият икономист на CBI Алпеш Палея.

Която и политическа сила да спечели парламентарните избори на Великобритания на 12 декември, почти е гарантирано, че страната ще напусне Европейския съюз с преходно споразумение и след това ще продължи с преговорите за нови, дългосрочни търговски отношения с блока, коментира експертът.

Британската икономика се сви през второто тримесечие на 2019 година, но се очаква да покаже известен растеж за периода юли-септември, избягвайки от рецесията.

Освен Brexit, британските производители са изправени и пред забавяне на световната икономика, причинено от търговското напрежение между САЩ и Китай.

Проучването на CBI е проведено сред 240 малки и средни компании на Острова. Според данните около 65% от тях прогнозират, че политическите или икономическите условия зад граница ще доведат до по-големи ограничения в експортните поръчки. Процентът е рекордно високи, посочват от Конфедерацията.

За първи път от месец май: Ирландските бизнес условия се подобриха

За първи път от месец май: Ирландските бизнес условия се подобриха

Въпреки несигурността от Brexit