Еврото поскъпва спрямо долара в началото на валутната търговия във вторник. В същото време йената поевтинява на фона на отслабващо търсене на по-безопасни активи "тихи пристанища" заради появата на някои признаци за оптимизъм в предстоящите преговори между САЩ и Китай.

След няколкомесечно прекъсване новият кръг преговори ще се проведе във Вашингтон в края на тази седмица. Китай даде да се разбере, че има намерение съществено да съкрати кръга от теми за обсъждане със САЩ. Вицепремиерът Лю Хе, който ще оглавява китайската делегация във Вашингтон предупреди, че Пекин няма готовност да засяга теми като реформирането на китайската промишлена политика и държавните субсидии.

А това са ключови въпроси, които администрацията на президента Тръмп иска да постави на масата на преговорите. Самият Тръмп нееднократно е заявявал, че е готов да разглежда само всеобхватно споразумение с Китай и според негови приближени източници, той продължава да се придържа към това мнение. В същото време главния икономически съветник Лари Къдлоу отбеляза, че Белият дом е открит за краткосрочна сделка, ако в даден момент се види план за решаване на важните структурни въпроси, пише MarketWatch.

На този фон днес сутринта общата валута се покачва спрямо американската с 0,13% - до $1,0985 за едно евро при $1,0971 за евро в края на валутната търговия в понеделник.

Стойността на европейските пари по отношение на японските също се увеличава - с на 0,23% - до 117,93 йени за евро в сравнение с курса 117,66 йени аз евро ден по-рано.

Курсът на долара към японската валута се покачва с 0,09% и двойката се търгува по 107,36 йени за долар при 107,26 йени за долар при закриването на вчерашната валутната търговия.

Британската валута спада леко спрямо долара с 0,07%, до $1,2285 за едни паунда при ниво $1,2293 вчера и към еврото - с 0,21%, до 1,1182 евро за фунт в сравнение с 1,1205 евро за паунд в понеделник.

Фунтът стерлинг се колебае в негативната си динамика по отношение на долара и еврото на фона на безпокойството на инвеститорите за отсъствие на прогрес в преговорите между Лондон и Брюксел по условията на Brexit.