На брега на най-големия град на Нова Зеландия китайски бизнесмен изгражда петзвезден луксозен хотел, предназначен за богати туристи. Но има една спънка: няма достатъчно работници, които да го завършат, пише Bloomberg.

За да помогне за завършването на хотел Park Hyatt в Окланд на стойност 200 млн. новозеландски долара (138 млн. щатски долара), базираната в Пекин Fu Wah International Group е принудена да доведе 138 работници, художници и дърводелци от Китай.

Нова Зеландия плаща за почивка на чужденци, които искат да работят в Уелингтън

Тази страна плаща за почивка на чужденци, които искат да работят в столицата й

Градът търси технологични таланти

Необходимостта от чужда работна ръка означава, че правителството може да има трудности да намали имиграцията толкова, колкото обеща, когато дойде на власт преди 7 месеца.

Коалиционното правителство на премиера Ясинда Ардърн иска да затегне контрола върху визите, смятайки, че нетните пристигащи могат да се сринат с повече от 30 000 на година от 67 000 в момента.

Нова Зеландия не успява да се справи с огромния туристопоток в страната

Тази страна посреща толкова много туристи, че вече няма къде да ги настани

До 2025 година посетителите там почти ще достигнат броя на населението

Макар това да е политически популярно в страна, в която имиграцията е обвинявана за повишаването на цените на жилищата, ниския ръст на заплатите и задръстванията, правителството се нуждае от чуждестранни работници да реализира амбициозния план за 42 млрд. новозеландски долара (29.2 млрд. щатски долара) за изграждане на нови жилища и транспортна инфраструктура в следващите 5 години.

"Това не е само чисто търсене, но и недостиг на талант и опит, за да се свърши работата. Някои таланти не са развити в Нова Зеландия и трябва да бъдат внесени от чужбина", Хамиш Прайс, специалист по подбор на персонал в Окланд, съдействащ на строителната индустрия за привличане на работници от цял свят.

Нова Зеландия забрани на чужденци да купуват жилища

Тази страна забрани на чужденци да купуват жилища

В опит да охлади пазара

Ако броят на имигрантите бъде намален, това ще се отрази на икономиката, което ще бъде проблем за политиците. Повече от очакваните пристигания могат да повлияят на цените на жилищата, потреблението и жилищните инвестиции.

Това може да доведе до по-голяма инфлация и по-бързо нарастване на лихвените проценти, предупредиха от Министерството на финансите в бюджета за този месец, отбелязвайки възможни рискови сценарии.

Централната банка надцени темпото на спад на имигрантите

Източник: Bloomberg

Централната банка надцени темпото на спад на имигрантите

Има достатъчно работа за чуждестранните работници. В Окланд плановете включват изграждането на метро и нови трамвайни линии до летището, а училища, болници, нови пътища и стадиони ще бъдат построени в други части на страната. Проекти като трамвайната мрежа изискват чуждестранни умения, тъй като се правят за първи път в страната.

"Когато погледнете всички разходи за инфраструктура, за които дългосрочните неща се ангажират в Окланд и другаде, ще е нужно голямо количество работна сила през следващите 10 години", заяви управителят на централната банка Адриан Ор в скорошно интервю.

Островно убежище

Населението на Нова Зеландия нараства с най-бързите темпове от 60-те години на миналия век и се очаква да надхвърли 5 милиона души до 2020 г. от около 4.8 млн. в момента. Нетните мигранти в страната са се увеличили с над 250 000 души през последните 4 години.

Относителната изолация на страната в южната част на Тихия океан и почти десетилетие на непрекъснат растеж я превръщат в убежище за някои, както в икономически план, така и от гледна точка на сигурността.

Компания от Нова Зеландия дава $1400 бонус на служителите, които ходят с колело на работа

Компания от Нова Зеландия дава $1400 бонус на служителите, които ходят с колело на работа

Те ще получават средствата в края на годината

Но нарастващото население доведе до скок в цените на жилищата, които нараснаха с 60% през последните 5 години заради недостиг на нови имоти. Пристигащите стимулираха икономическия растеж, но не създадоха толкова голям инфлационен натиск, колкото се очакваше. Безработицата спадна до деветгодишно дъно, а големият скок в предлагането на работна ръка доведе до ниски темпове на растеж на заплатите.

"По-голямата част от имиграцията, която продължи, е била по-млада и в последно време е била водена от образованието. За този брой хора, които не сме виждали никъде в близост до импулса на търсенето, бихме помислили", твърди Ор.

Пренаселена къща

Властите преразглеждат нетната имиграция, но дали това е достатъчно?

Източник: Bloomberg

Властите преразглеждат нетната имиграция, но дали това е достатъчно?

Правителството иска да ограничи пристигането на студенти и неквалифицирани чужденци, като същевременно гарантира, че фирмите получават квалифицираните работници, от които се нуждаят, но все още не е разяснило детайли за политиката.

Министерството на финансите този месец повиши прогнозата си за годишната нетна имиграция, твърдейки, че икономическата привлекателност на страната предполага, че пристигащите няма да намалеят толкова бързо, колкото се очакваше.

Икономическите консултанти Sense Partners, базирани в Уелингтън, които работят заедно с властите върху прогнозите за имиграцията, отчитат, че местните не напускат страната със същите темпове, както преди, защото други региони, особено Австралия, вече не са толкова примамливи.

В същото време броят на хората по света, разполагащи с доходите и средствата да дойдат в Нова Зеландия се разраства, а страната предлага все по-атрактивен начин на живот, отбелязва Кърдан Лийс, партньор в Sense. Той прогнозира, че нетната имиграция ще падне до около 45 000 души до средата на 2022 г.

"Имиграцията остава важна за справяне с недостига на работна ръка в редица индустрии. Ако миграцията бъде намалена значително, много фирми ще установят, че работната среда е по-трудна", посочва Шарън Золнър, главен икономист в ANZ Bank New Zealand.