Нова Зеландия ще забрани на чужденци да купуват съществуващи вече жилища в страната като част от плана за охлаждане на цените на имотите, предава BBC.

Държавата е изправена пред криза с достъпността на жилищата, която оставя много жители без възможност да купят собствен дом. През последните години цените се движиха от ниските лихви по кредитите, ограничено предлагане и имиграция.

Проблемът бе една от основните теми по време на кампанията преди изборите, провели се през септември. След тях консервативната Национална партия загуби властта за първи път от девет години.

Забраната идва заради страховете, че чуждестранните купувачи подлагат на твърде голям натиск цените на имотите. Най-голям дял от тях имат китайците.

Скорошно изследване на Knight Frank посочи, че средногодишният ръст на жилищата в Нова Зеландия е 10.4%. Цените в столицата Уелингтън се покачиха с 18.1% на годишна база до юни 2017 г., а в най-големия град - Оукланд, те поскъпнаха с 9.8%. Там средната цена е 582 000 щатски долара.