Заетостта във Великобритания се е увеличила рязко през септември като новите рабтно миста са на рекордно високи нива за първи път от началото на пандемията. Това съобщават медиите на Острова, цитирайки данни от официалната британска статистика ONS, публикувани днес.

Британските работодатели са наели 207 000 нови служители през септември, което повиши заетостта в Обединеното кралство до рекордните 29,2 милиона. Това се случва съвсем малко преди края на правителствената програма за държавни субсидии към заплатите.

Броят на свободните работни места е нараснал до рекордните 1,102 милиона за юни, юли и август.

Недостигът на работна ръка във Великобритания вдига още заплатите

Недостигът на работна ръка във Великобритания вдига още заплатите

Над 16 на сто от работните места в сферата на туризма са свободни

Финансовият министър на страната  Риши Сунак наскоро заяви, че британското правителство се ангажира да помага на хората да си намерят работа след изтичането на схемата за субсидиране на принудително пуснатите в отпуск. Тя обхвана около 1 милион души, но приключи на 30 септември.

Колкото до безработицата, през периода юни - август тя се е понижила до 4,5%, което според експертите е много добър знак.

Средната работна заплата, включваща и бонусите, също се е увеличила. за периода май-август нарастването е със 7,2% спрямо същия период на 2020-а година. Без бонусите, трудовите възнаграждения са се повишили с 6 на сто. Тук обаче трябва да отчетем и кризата, причинена от Брекзит и от пандемията, както и увеличаващата се инфлация.

Енергийните сметки във Великобритания могат да скочат с 30%

Енергийните сметки във Великобритания могат да скочат с 30%

Според анализатори това е много възможен сценарий догодина

Броят на молбите за държавни обезщетения за безработица също са се понижили. През септември те са с 51 100 по-малко в сравнение с август. 

Английската централна банка (АЦБ) следи внимателно заетостта и растежа на заплатите, докато се опитва да прецени колко устойчив е неотдавнашния силен скок на цените. Тези дни от централната банка обявиха, че може по-скоро от очакваното да повишат основните лихви.