Приходите от износ на петрол и газ в руския държавен бюджет за първото тримесечие (януари-март) са намалели с 45% на годишна база до 1,635 трилиона рубли, основно поради по-ниските цени на петрола Urals и спада в износа на газ, се посочва в публикувани документи от Министерството на икономиката и търговията на страната, съобщи Прайм.

Приходите в бюджета извън петрола и газа за периода възлизат на 4,042 трилиона рубли и намаляват само с 4%. Министерството също така отбелязва, че динамиката на постъпленията на данъците от най-големите ненефтени и газови компании във федералния бюджет (данъци върху оборота, данък върху печалбата) се нормализира, след временно намаление през януари, свързано с действието на еднократни фактори.

Заради бюджетния дефицит: В Русия обсъждат еднократен данък на крупния бизнес

Заради бюджетния дефицит: В Русия обсъждат еднократен данък на крупния бизнес

Предвижда се данъкът да бъде "доброволен"

"Като цяло обемът на постъпленията от непетролните и газови приходи за януари-март 2023 г. е в съответствие със заложената динамика при изготвянето на закона за бюджета", се казва в документа.

Припомня се, че руският президент Владимир Путин през февруари подписа закон, който ограничава отстъпката за руския петрол Urals по отношение на цената на Brent за изчисляване на т.нар. петролни данъци.

Русия ще купува десетки товарни кораби за милиарди долари

Русия ще купува десетки товарни кораби за милиарди долари

Страната иска да замени (част от) чуждестранните кораби със собствени