След като Европейския съюз наложи забрана за внос на руските петролни продукти на територията си от 5 февруари, се наложи големи количества дизел да си намерят нови пазари. Освен вече традиционните клиенти като страни от Азия, Африка и Близкия изток, руснаците отклоняват някои доставки и за Латинска Америка.

Само в рамките на март Русия е изнесла над 580 000 тона дизел за Южна Америка и Латинска Америка, предаде Reuters, позовавайки се на данни на Refinitiv Eikon. Голямо количество от тях - 440 000 тона отиват за бразилския пазар.

За сравнение от януари до март са пратени 663 000 тона, а през цялата минала година -74 000 тона за цялата миналата година.

Забраната на ЕС за руското гориво води до пренасищане с дизел в Азия

Забраната на ЕС за руското гориво води до пренасищане с дизел на един континент

Смята се, че Русия ускорява износа си на дизел за Саудитска Арабия както чрез директни доставки, така и чрез прехвърляне от кораб на кораб

Износ има и за Турция, като потоците към съседката ни достигат седемгодишен връх, според Bloomberg.

И Саудитска Арабия внася по-големи количества руски дизел, като в същото време изпраща големи количества дизел за Европа.

В средата на март около 500 000 тона дизел от Русия са са изнесени в ОАЕ и Саудитска Арабия, докато през миналата година почти нямаше износ натам, по данни на Refinitiv, Kpler и Vortexa.

Неотдавана стана ясно, че заради забраната на ЕС за внос на руски дизел на континента, запасите от дизелово гориво за отопление в Азия са скочили. Азиатските рафинерии трябва да се конкурират с Русия за продажбите на дизел в Африка, коментират анализатори пред Ройтерс.

Преди забраната на ЕС за внос на петролни продукти, Русия започна да пренасочва товари към Северна Африка и Азия. Европа започна да купува повече дизел и други горива от Близкия изток, Азия и Северна Америка.

Русия продава все повече дизел в Африка, което заменя много от доставките от източната част на Суец.