Най-голямата платформа за онлайн търговия OLX отчете увеличение на цените на недвижимото имущество у нас с над 100% през август тази година спрямо същия период за 2021 г. Увеличението на средната цена на имотите с цел наем е 121%, а на тези цел продажба - 6%.

Според платформата по-високата средна цена е в корелация с повишеното търсене, спрямо данните от миналата година. Общото завишение на средните цени на предлаганото в платформата недвижимо имущество от януари до август 2021 г. е 15,25%, спрямо същия период за тази година.

Ежегодно увеличение се наблюдава на средната цена в категория "Електроника", което е в размер от 6,62%. Ръстът на цените на

домакинските уреди за периода август 2021 г. е с над 30%, спрямо август 2022 г. като хладилници и фурни, а лаптопи, телефони и телевизори бележат спад.

"Когато става въпрос за категория "Електроника", не виждаме връзка между средната цена и търсенето и предлагането. Пиковете в средната цена се случват в месеци със средно търсене и предлагане. При хладилниците най-големият скок е в период със средно търсене и предлагане, докато при фурните увеличението за последните три месеца кореспондира с тяхното повишение." - коментира Павлин Даскалов, Маркетингови операции в OLX.

Автомобилна категория

За август средните цени на предлаганите в платформата гуми отчитат ръст от 22%, а тези на джанти - от 42,5%. Първият голям скок е през март 2022 г., като той е свързан с увеличеното сезонно търсене и предлагане.

Все пак има тенденция за спад на цените в категория "Автомобили, каравани и лодки" от 81%, докато търсенето е на почти същите нива спрямо миналата година. Има лек спад в предлагането, но това се дължи на намаления внос и по-малкото сделки с коли.

Понижение има и при автомобилните части и аксесоари - в размер от 67%, като отново търсенето е на почти същите нива спрямо миналата година.