Котировките на петрола от еталонните световни марки спадат и в петък, катов края на седмицата цената на суровината може да отчете спад. Според експерти на AxiCorp цените може да са под натиск от сезонно отслабване на търсенето на петрол и от съобщенията, че Ирак може да не изпълни задълженията си по споразумението за ограничаване на добива OPEC +.

Цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent дне сутринта на лондонската борса ICE Futures падна с 0,34 долара (0,77%) до 43,73 долара за барел. В четвъртък тези контракти поевтиняха с $0,36 (0,8%).

В същото време октомврийските фючърси за американския еталон WTI се обезценяват на Нюйоркската стокова борса NYMEX с 0,38 долара (0,89%) до 40,99долара за барел. По време на предишната сесия те загубиха $ 0,14 (0,34%) от цената си.

Американското министерство на енергетиката заяви, че търсенето на бензин в страната през миналата седмица е спаднало до 8,78 милиона барела от 9,16 милиона барела седмица по-рано.

Според Bloomberg Ирак не може да намали производството на петрол в съответствие с ангажиментите си по споразумението ОПЕК +. През 2020 г. добива в страната надхвърля квотата на ОПЕК + и Багдат се ангажира да компенсира свръхпроизводството с по-голямо съкращаване на през август и септември. Ирак обаче заяви в сряда, че може да му отнеме още два месеца, за да изпълни ангажиментите си.