Цените на петрола леко падат в сряда сутринта след значително покачване през предходните две сесии, пазарът е в очакване на срещата на страните, участващи в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +.

Bloomberg съобщава, цитирайки участинци в предстоящата среща , че ОПЕК+ може да обсъди възможността за намаляване на квотите за производство на петрол с 2 милиона барела на денонощие в сравнение с текущото ниво.

Към 9:10 часа българско време цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 91,49 долара за барел, което е с 0,30 долара по-ниска от тази при закриването на предходната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поскъпнаха с $2,94 (3,3%) до $91,8 за барел.

Цената на ноемврийските фючърсите за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) падна до този момент с $0,04, до $86,48 за барел. До затварянето на пазара предишния ден стойността на тези контракти се повиши с $2,89 (3,5%) до $86,52 за барел.

"Намаление от 2 милиона барела на ден ще покаже, че ОПЕК+ има желание да подкрепи цените на петрола", каза Вишну Варатан, анализатор в Mizuho Bank в Сингапур.

Намаляването на квотата с 1-1,5 млн. барела би било "най-лесното решение" за алианса, тъй като в момента той така или иначе изостава от планираното ниво на производство, казва експертът.

Също така в светлината на прожекторите за търговците в сряда са данните за енергийните резерви в САЩ от миналата седмица, които ще бъдат публикувани от Министерството на енергетиката по-късно днес.

Доклад на Американския петролен институт (API), публикуван вчера, показа намаление на стоковите запаси от суровината с 1,77 милиона барела след покачване с 4,15 милиона барела седмица по-рано.