Цените на петрола от световните референтни марки продължават да се понижават в сряда сутринта след края на предишната сесия, която премина "на червено".

Към 9:15 часа българско време юлските фючърси за европейския еталон Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,44, до $74,47 за барел. Във вторник цената на този сорт падна с $0,32 - до $74,91 за барел.

Цената на юнските фючърси за американския петрол WTI към същия момент борсата NYMEX е по-ниска с $0,56 - $70,30 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поевтиняха с $0,25 (0,4%) до $70,86 за барел.

Пазарните участници очакват данни за стоковите запасите от горива в САЩ за седмицата, приключила на 12 май, и прогнозират намаление на петрола с 0,9 -1,3 милиона барела. Министерството на енергетиката ще публикува официална статистика по-късно в сряда. Търговските резерви от суровината се увеличили с около 3,7 милиона барела, според данните на Американския петролен институт (API).

По-рано министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм обяви намерението на страната да започне попълването на стратегическия петролен резерв (SPR) следващия месец. Според Фил Флин, анализатор в Price Futures Group, подобен ход вероятно ще консолидира подкрепата за котировки от 70 долара за барел WTI, целевата цена за Съединените щати.

В допълнение, с попълването на стратегическите резрви САЩ ще се опитат да "успокои" Саудитска Арабия, която очевидно е била недоволна от липсата на покупателна активност от Вашингтон в момент, когато "масовото изтичане на средства от банкови депозити й даде този шанс", каза Флин.

Освен това инвеститорите остават предпазливи, докато очакват развитието на преговорите за тавана на дълга на САЩ, тъй като министърът на финансите Джанет Йелън повтори предупреждението си, че правителството трябва незабавно да повиши лимита, за да избегне евентуален фалит през юни. Междувременно Международната агенция по енергетика повиши прогнозата си за глобалното търсене на петрол с 200 000 барела на ден и заяви, че очаква по-строги пазарни условия през втората половина на годината, пише Тrading Еconomics.