Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда са стабилни и съвсем незначително се повишават след спадането им преди това. Инвеститорите оценяват данните за състоянието на запасите от суровината в САЩ.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с 1 цент - до $61,97 за барел. В хода на търговията във вторник тяхната цена се понижи с $0,53 (0,85%) и в края на сесията $61,98 за барел.

Американският еталон WTI с доставка март на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгува по $53,67 за барел. Във вторник тези контракти поевтиняха с $0,9 (1,65%), до $53,66 за барел.

Вчера излязоха данните за състоянието на запасите в САЩ през миналата седмица на Американския институт по петрола. Според API те са нараснали с 2,51 милиона барела.

Официалната информация на енергийното министерство ще бъдат публикувани по-късно днес. Анкетирани от Bloomberg експерти прогнозират увеличаване на запасите от петрол през миналата седмица с около 1,42 милиона барела.

Петролният пазар е заел изчаквателна позиция, не само заради очакваните данни за запасите в САЩ, отбелязват анализатори. Защото, ако САЩ и Китай, не се договорят за прекратяване на търговската война, растящите опасения за забавяне на световната икономика и търсеното на петрол, ще стопира подема на цените.