Цените на петрола в понеделник са стабилни след покачването им в края на седмицата.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтинява с 15 цента до $73,91 за барел. В петък тези контракти поскъпнаха с $0,28 (0,38%) - до $74,06 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка юни на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спада с 8 цента (0,12%) - до $68,32 за барел. В края на предишната сесия цената му се покачи с $0,07 (0,1%) - до $68,40 за барел.

През миналата седмица Brent поскъпна с 2%, а WTI - на 1,5%.

Подкрепа на пазара в петък оказа заявлението на петролния министър на Саудитска Арабия, че съкращаване на стоковите запаси в света се наблюдава вече 15 месеца.

Освен това колегата му от Русия Александър Новак отбеляза, че страните участници в пакта ОПЕК+ дошли до консенсус за необходимостта да не спират действието на споразумението за ограничаване на добива, въпреки подобряването на баланса между предлагане и търсене.

Кратковременно понижаване на цените в петък предизвика президентът Тръмп, който обвини ОПЕК в изкуствено завишаване на петролните цени.

От своя страна генералния секретар на ОПЕК, Мохамед Баркиндо отбеляза, че от повишаването на цените на петрола най-много печелят производителите на гориво от САЩ.

Съгласно данните на Baker Hughes, излезли в петък, Броят на действащите сондажи в САЩ през миналата седмица са се увеличи с още 5, а за април с 23 до 820 съоръжения.