Цените на петрола от еталонните световни марки във вторник се понижават на фона на несигурността относно новия пакет от икономически стимули в САЩ и продължаващото напрежение между Пекин и Вашингтон.

Октомврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта поевтиняват на борсата ICE Futures в Лондон с $0,20, до $45,17 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $0,57 (1,3%).

Фючърсите за американския еталон WTI за септември в също време спадат на Нюйоркската стокова борса NYMEX с 0,15 долара, до 42,74 долара за барел. В понеделник цената им се повиши с $0,88 (2,1%).

Министерството на търговията на САЩ в понеделник обяви нови мерки за ограничаване на достъпа до китайската телекомуникационна компания Huawei Technologies Co. към ключови за нейната работа компоненти. Министерстовото също добави 38 организации, свързани с Huawei в 21 държави, в черния списък на компаниите, на които е забранено да изнасят американски технологии на организации без необходимия лиценз.

Търговците, които следват динамиката на американската фондова борса, стават все по-оптимистични по отношение на икономическото възстановяване, което може да се случи по-бързо от очакваното.

"Тази увереност има положителен ефект върху петролния пазар, тъй като разговорите за по-активно търсене на петрол в не твърде далечното бъдеще ще доведат до повишаване на цените", пише AxiCorp.

Тази седмица търговците очакват заседанието на Комитета за наблюдение на на министрите от страните (JMMC), участващи в споразумението OPEC +, насрочено за 19 август, пише S&P Global Platts.

Нивото на изпълнение на ангажиментите за ограничаване на добива от страните от ОПЕК през юли беше 95%, от страните извън ОПЕК - 96%, каза за Интерфакс източник, запознат с данните, прегледани от техническата комисия на ОПЕК +.

По този начин страните от ОПЕК намалиха производството по-малко, отколкото трябваше по условията на сделката, с 300 хил. барела на ден, а страните извън ОПЕК - със 140 хил. барела на денонощие.

Според постигнатото по-рано споразумения страните, които не са изпълнили сделката през май-юли, трябва да компенсират това през август-септември.