Петролните цени в сряда умерено се покачват след като преди това спаднаха заради информацията за оставката на съветника на американския президент по националната сигурност Джон Болтон.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,39 и се търгуват по $62,77 за барел. Във вторник тези контракти поевтиняха с $0,21, до $62,38 за барел.

Октомврийските фючърси за американския еталон на WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват с $0,48, до $57,89 за барел. В предходната сесия цената на WTI спадна с $0,45, до $57,40 за барел.

По мнението на редица наблюдатели напускането на един от най-високопоставените "ястреби" в Белия дом може да смекчи позицията на САЩ по отношение на Венецуела и Иран. И да се отрази положително върху петролните доставки от тези страни за световния пазар.

Цените на петрола получиха подкрепа от излезлите вчера данни на Американския институт за петрола (API). Според тях през миналата седмица стоковите запаси от суровината в САЩ са спаднали със 7,23 млн. барела. Американското енергийно министерство ще публикува официалната информация за състоянието на запасите от петрол и горива по-късно днес. Осреднената прогноза на експертите е за спад на запасите през миналата седмица с 2,9 млн. барела.