Петролната индустрия бе засегната от едновременния шок от търсенето и предлагането през март, когато пандемията от коронавирус намалява разхода на гориво. Най-големият производител Саудитска Арабия повиши продукцията до пълен капацитет заради ценовата война с конкурентите си.

Цените на суровия петрол на международния пазар паднаха с около 45% този месец и паднаха под цената на голяма част от световното производство, което доведе до намаляване на разходите на енергийните компании по света с десетки милиарди долари, пише Reuters.

Сривът в търсенето и огромното напрежение между Саудитска Арабия, Русия и други предизвика безпрецедентни реакции от страна на правителствата и инвеститорите. Ето няколко признака на бедствие в индустрия.

Петролът поевтинява. Опасенията за търсенето заличиха оптимизма от икономическите мерки

Петролът поевтинява. Опасенията за търсенето заличиха оптимизма от икономическите мерки

Сутринта Brent се търгува по $27,10 , а WTI - по $23,97 за барел

Саудитска Арабия залага всичко

Рияд шокира петролната промишленост, като продължи настъплението, след като преговорите за споразумение за намаляване на доставките с Русия се сринаха.

Саудитска Арабия намали експортните цени и заяви, че ще изпомпва с рекордните 12,3 милиона барела на ден, заливайки с евтин петрол пазара.

Ходовете бяха още по-шокиращи, тъй като идват от производител, който от години играе роля, сравнявана с централна банка в индустрията. Кралството е фактически лидер на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и в продължение на десетилетия коригира производството повече от всеки друг производител на петрол, за да поддържа пазарите балансирани.

Могат ли САЩ и Саудитска Арабия да създадат нов петролен картел?

Могат ли САЩ и Саудитска Арабия да създадат нов петролен картел?

Двете страни са обсъждали подобно действие, но засега то не е формализирано

В Тексас разглеждат производството си?

Представители на сектора в щата Тексас се обърнаха към регулаторите - и ги помолиха да се намесят, за да намалят производството. Тексас не се намесва с подобни ходове по принцип. Последният път, когато стана това, беше през 1973 г.

Заедно с ОПЕК?

Един от тримата представители в Тексас, които регулират индустрията, получил обаждане от генералния секретар на ОПЕК за да обсъдят на пазара. Говорителят на тексаската индустрия Райън Ситън заявил, че Тексас може да обмисли 10-процентно намаляване на производството. Досега американските производители не се осмеляваха да обмислят координирани съкращения, от страх да не нарушат антитръстовите закони на САЩ.

След срива в петрола да очакваме ли спад на горивата по родните бензиностанции?

След срива в петрола да очакваме ли спад на горивата по родните бензиностанции?

За периода, в който "черното злато" поевтиня с 30%, бензинът поскъпна с над 6%

Исторически спадове

Три от най-големите спадове в цената на суровия Brent бяха отбелязани през последните две седмици - 9 март, 16 и 18 март

На 9 март Brent спадна с 24%, на 16 март - с 11%, а на 18 март Brent спадна с 13%.

Затваряне на рафинерии

Френската рафинерия Grandpuits затвори в началото на март. Когато дойде време за рестартиране на производството от 102 000 барела на ден, търсенето вече е било доста отслабено. Докато някои затварят, големите рафинерии извън Лос Анджелис, Калифорния, са намалили производството поради недостиг на търсене.

Бензинът поевтиня с 10% за месец. Ще пада ли още?

Бензинът поевтиня с 10% за месец. Ще пада ли още?

Ако не включваме данъците, бензинът у нас е сред най-скъпите в Европа

Бензиностанции

Една от страните, засегнати най-лошо от пандемията от коронавирус, Италия, просто затвори бензиностанциите си. Те започнаха да се затварят на 25 март по националните магистрали, заявиха операторите там, защото било невъзможно да се гарантират стандартите за безопасност за здравето на хората и да се продължи бизнеса.