САЩ и Саудитска Арабия обсъждат възможността да сключат петролно споразумение, каза енергийният секретар Дан Брулет. На практика това означава формирането картел, тъй като картелът представлява споразумение за координирано производство между пазарни участници, коментира Ирина Слав от Oilprice.

До момента обаче не са предприети действия за реалното създаване на организация, въпреки че подобно действие среща одобрението на администрацията на САЩ. "По отношение на политиките циркулират много идеи и това е една от тях", каза самият Брулет пред Bloomberg.

Секретарят обаче посочва, че засега не е ясно дали предложението ще се превърне в действителност. "Не зная дали тази идея ще бъде представена по формален начин", каза Брулет.

Сривът на петрола: вреда или възможност

Сривът на петрола: вреда или възможност

Ценовата динамика на суровината няма да се отрази еднозначно на организациите и потребителите по света

Въпреки че производителите на шистов петрол и тези от ОПЕК са конкуренти на глобалните пазари, и двете страни страдат от и същ проблем, а именно поевтиняването на петрола, който, в случая на американския лек, изгуби 60% от стойността си от началото на годината.

Проблемите на сектора в САЩ продължават вече от около две години, след като дори и при високите нива на добив компаниите изпитват затруднения да излязат на печалба, а пазарните играчи са сериозно задлъжнели. В резултат на това, през есента на 2019 г. техният кредитен риск, респективно лихвите по задълженията им, се повиши, което допълнително задуши финансирането за тях.

Евтиният петрол може да заличи 50% от шистовия отрасъл

Евтиният петрол може да заличи 50% от шистовия отрасъл

Вчера беше заличена капитализация за милиарди долари на компаниите от сектора

Същевременно Саудитска Арабия, макар да има проблеми с факта, че шистовите производители увеличават допълнително добива, когато цените на петрола се покачат, все пак в момента изгаря резервите си от петродолари, за да поддържа пазарния конфликт с Русия, а прогнозният бюджетен дефицит на страната е от между 10 и 15% до края на годината.

Няма изгледи ситуацията да се подобри драматично преди края на годината, тъй като търсенето на суровината е функция от представянето на икономиката, а не е ясно колко дълго светът ще понася съвместен удар от пандемията от коронавирус и от мерките срещу нея.