Плановете на Германия за внос на втечнен природен газ (LNG) се оказаха под неочаквана заплаха - поради лоши метеорологичните условия, съобщи Bloomberg.

Агенцията отбелязва, че се е наложило работата на терминали за втечнен газ да бъде спряна заради силни ветрове и високи вълни. Лошото времето може също така да наложи отлагане на пускането в експлоатация на някои проекти, които трябваше да стартират до края на 2022 година.

Генералният директор на Uniper Клаус-Дитер Мобах, чиято компания строи терминал за LNG в северозападното пристанище Вилхелмсхафен, коментира, че метеорологичните условия са непредсказуем фактор и може да станат основна причина за забавянето на строителството. Той все пак е изразил увереност, че строителството на обекта ще приключи тази година.

Германия ще похарчи общо около 6,5 милиарда евро за седем плаващи терминала за втечнен природен газ, които трябва да влязат в експлоатация още през следващата година. Общият им капацитет се оценява на повече от 30 милиарда кубически метра газ. Освен това, през 2025-2026 г. германските власти възнамеряват да построят три стационарни терминала за LNG.

ConocoPhillips ще доставя катарски втечнен газ на Германия за 15 години

Американска компания ще доставя катарски втечнен газ на Германия 15 години

Германия си осигури 15-годишен договор за внос от най-големия производител на втечнен газ