Продажбите на домове в САЩ ще са по-слаби от очакваното до края на годината, след като потенциалните купувачи на недвижим имот изчакват цените да се понижат още. Това заявиха днес експерти от националната асоциация на строителните предприемачи.

Според асоциацията, реалистично ниво на продажбите на съществуващи имоти е около 6.54 млн. броя за годината или понижение с 7.6%. Преди месец от същата асоциация смятаха, че понижението ще е с 6.5% до 6.61 млн.

Продажбата на новопостроени имоти се е понижила с около 16.1% до 1.08 млн. броя, в сравнение с по-рано очакваното ниво на продажби от 1.12 млн.

Според пазара, тази година в САЩ ще бъдат построени не повече от 1.87 млн. нови домове, което е с 9.6% по-малко от миналогодишните данни и малко по-ниско от предварително прогнозираните 1.88 млн. нови домове.

„През тази година осъществените продажбите не са много, а домовете обявени за продан са в големи количества, което понижава цената до абсолютния минимум", това заявява днес главен икономист от асоциацията на строителните предприемачи.

Според асоциацията, средната продажна цена за съществуващи домове през тази година ще е $225,900. От друга страна, цената на новопостроените жилища е средно $241,400 през настоящата година.

Липсата на оживление на пазара през последните месеци, анализаторите обясняват като логично явление при положение, че купувачите изчакват цените да паднат още или се пазарят до последно на текущите цени.