Полша, чието консервативно правителство се противопоставя на приемането на мигранти, се обръща към филипински работници, за да покрие нарастващия недостиг на работна ръка, който вреди на икономиката й, съобщава AFP.

"На път сме да сключим споразумение. Надяваме се, че през есента ще можем поне да подпишем предварително споразумение с филипинските власти", заяви заяви зам.-министърът на труда Станислав Швед, цитиран от държавната агенция PAP.

Най-голямата икономика в ЦИЕ "внася" филипинци и виетнамци, заради дефицита на работници

Най-голямата икономика в ЦИЕ "внася" филипинци и виетнамци, заради дефицита на работници

Въпреки че правителството й не харесва имигранти

Швед отбеляза, че и двете държави изповядват римокатолическата вяра и споделят много културни ценности.

Полша по-специално се стреми да привлече квалифицирани работници в ИТ сектора, медицината и строителството, добави зам.-министърът.

Полша има спешна нужда от чужди работници. Ще намери ли достатъчно?

Полша има спешна нужда от чужди работници. Ще намери ли достатъчно?

В страната работят милиони граждани на Украйна и Беларус

Според прогнозите на анализатори до 2030 г. Полша ще изпитва недостиг от 4 млн. работници, отчасти в резултат на продължаващата емиграция на собствената й работна сила в други страни от ЕС и отчасти поради ниската раждаемост.

Украйна не може да задържи работниците си. Това е тежък удар за икономиката й

Източноевропейска държава губи най-ценния си ресурс - хората

Загубата може да повлияе не само на растежа, но и на ценовата стабилност в страната

Засега Полша разчита на съседна Украйна, за да запълни дефицита, като в страната вече има 1 милион украинци, а през следващите няколко години се очакват още 300 000.

Филипините са основен износител на работници в света, като милиони от гражданите й са наети в чужбина на всякакви позиции. Те изпращат у дома милиарди долари, които са жизненоважни за икономиката на страната.