Една от най-коментираните теми от правителството на Полша е тази за рисковете, свързани с пристигащите в Европа имигранти. От друга страна обаче острата липса на работна ръка в страната принуди властта там да отвори границите за граждани от трети страни.

В момента върху такъв план работят министерствата на труда, на външните работи и на инвестициите в Полша. И вероятно в резултат ще трябва да бъдат направени някои законодателни промени в тази посока.

"Промените ще трябва да направят по-лесно наемането на имигранти от страни извън Европейския съюз", коментира министърът на труда Станислав Сзвед пред Dziennik Gazeta Prawna.

Част от плановете е да бъде увеличен срокът за престой на работниците в зависимост от тяхната квалификация. Към момента гражданите на шест от бившите Съветски републики могат да работят в Полша в продължение на шест месеца. Този срок може да бъде удължен до една година с измененията.

В момента максималния престой за хора от трети страни е три години.

"Дефицитът на служители е видим в почти всички индустрии. Дори в малките градове, където безработицата доскоро беше двуцифрена, вече има липса на такива", коментира зам.-министърът на инвестициите и развитието Павел Чорази.

С промените още за хората, чиито съпрузи вече има разрешение за работа и пребиваване в страната, няма да е необходимо да подават заявления за такива от своя страна.

"Ние имаме в голяма степен предвид страните от Югоизточна Азия, като Виетнам и Филипините. Имаме информация, че хората от там се аклиматизират и интегрират бързо. Специално филипинците са ценени в областта на здравеопазването и технологиите", посочва Чорази.

Според официалната статистика в Полша към края на 2017 година е имало около 118 000 свободни работни места. Това ниво е с 50% по-високо в сравнение с предходната година.