Повече от 200 топ фирми и инвеститори във Великобритания призовават правителството да представи план за възстановяване от кризата покрай Covid-19, който да даде приоритет на околната среда, пише BBC.

Според компаниите усилията за възстановяване на икономиката трябва да подкрепят ангажимента на правителството да се справи с кризата, причинена от климатичните промени. Същите са на мнение, че министрите трябва да използват блокирането на Covid-19 като "трамплин" за задвижване на зелената икономика.

Сред подписалите писмото фирми са Lloyds Bank, Asda, Siemens, Sky, Mitsubishi, Signify и Yorkshire Water.

Предложенията на гигантите включват:

  • Стимулиращи инвестиции в нисковъглеродни иновации, инфраструктура и индустрии;
  • Фокусиране на подкрепата за сектори, които могат най-добре да поддържат околната среда, да увеличават създаването на работни места и да насърчават възстановяването, като същевременно декарбонизират икономиката;
  • Въвеждането на условия, за да се гарантира, че фирмите, които получават спасителни пари, са добре управлявани и в съответствие с климатичните цели.
Великобритания да приоритизира "зеленото икономическо възстановяване"

Великобритания да приоритизира "зеленото икономическо възстановяване"

Компании и организации на Острова призовават Борис Джонсън страната да не изпада в по-дълбока климатична криза

Междувременно има слухове, че Министерството на финансите планира да налее повече средства за външна изолация на домове и допълнителни инвестиции за електрически превозни средства.

Компаниите, подписали писмото, обаче призовават министрите да публикуват подробни планове, които ще поставят Великобритания на път за постигане на средносрочните климатични цели, от които страната сега се изплъзва.

Тези планове касаят както многонационални, така и национални бизнеси в сектори като индустрията, енергетиката, финансите, потребителските стоки, търговията на дребно, строителството, водоснабдяването и комуникациите.

Създаване на работни места

В писмото на компаниите се посочва, че мерките, които намаляват емисиите на парникови газове и стимулират икономиката, имат потенциал да бъдат по-ефективни в подкрепа на работните места и икономическия растеж на страната.

"Те също ще подкрепят нашите дългосрочни цели в областта на климата и ще дадат по-добри резултати в други ключови области от обществен интерес, като общественото здраве и благосъстоянието ... Инвестициите в проекти като обновяване на сгради, електрически превозни средства, подобрения на околната среда и нисковъглеродни индустриални клъстери могат да доведат до инвестиции и създаване на работни места в множество региони на Обединеното кралство", пише в писмото.

Заводите във Великобритания отчитат най-голям спад на продукцията от над 40 години насам

Заводите във Великобритания отчитат най-голям спад на продукцията от над 40 години насам

Данните показват, че продукция е спаднала с 4,6% през март

Само зелени стимули

По-рано зелени организации на Острова призоваха всички парични средства за спасяване да отидат само към фирми, чиито планове са в унисон с екологичните цели. Корпоративните лидери обаче не са толкова крайни.

"Авиокомпаниите могат да са много силен пример за сектор, който вероятно ще се нуждае от подкрепа, но също така трябва да направи всичко възможно, за да се адаптира към предизвикателствата на изменението на климата и да подкрепи прехода."