Британските фабрики отчитат най-резкия спад на продукцията за повече от четири десетилетия през последните три месеца. Около половината от тях са имали частични прекъсвания поради пандемията, съобщи Reuters, цитирайки данни на Конфедерацията на британската индустрия.

Броят на индустриалните поръчки се понижи до най-ниското си ниво от октомври 1981 г. "Производителите в Обединеното кралство все още се борят с въздействието от пандемията. Нивата на производство са паднали още по-рязко. Фирмите понесоха срив в прекъсването на търсенето и веригата на доставки, което води до временно спиране на фабриките им ", заяви икономистът на CBI Ана Лийч.

Последните официални данни показват, че продукция е спаднала с 4,6% през март, когато блокирането започна в края на месеца, въпреки че нямаше забрана за работа на фабриките в страната.

Основните отрасли на индустрията бяха силно засегнати от закриването на компаниите, слабото глобално търсене, блокирането и мерките за социално дистанциране в отговор на пандемията от COVID-19. Единственият растеж е при фирми, произвеждащи медицински и хранителни продукти ", казва Роб Добсън, директор на IHS Markit, наскоро, цитиран от Reuters.

Около три четвърти от производителите отчетоха проблеми с паричните потоци и те не са много по-положителни по отношение на перспективите, като балансът на очакванията за продукцията за следващите три месеца се повиши до -49 от -67 през април.