У нас предстои поредно, този път предпразнично, поскъпване на храните у нас. Това става ясно от Индекса на тържищните цени (ИТЦ), който отразява стойността на хранителните стоки на едро в България. Той се покачи с 0,66% до поредния си рекорд от 2,294 пункта, става ясно от данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Оранжерийните домати се търгуват по 3,22 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 4,7 на сто до 3,56 лв./кг. Червените чушки поскъпват с 8,7 на сто до 2,86 лева.
Картофите добавят 3 стотинки и се продават по 1,20 лева, а морковите поскъпват с 4 стотинки до 1,15 лв. Зелето скача с 8,4 на сто и се продава по 0, 90 лв. Ябълките вървят по 1,23 лева за килограм. Цената на лимоните се вдига с 4 на сто до 2,63 лева за килограм.
Портокалите вдигат стойността си с 3,7 на сто до 1,95 лева за килограм, а бананите поскъпват с 1,4 на сто и се продават по 2,82 лева.
Кравето сирене поевтинява с 0,9 на сто и се търгува по 11,55 лв., а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 1,0 на сто и се продава по 18,19 лева. Олиото също вдига цената си с 1,8 на сто до 4,51 лева за литър. На Софийската стокова борса продуктът се предлага за 3,50 лева за бутилка.
Пилешкото месо поскъпва с 1,3 на сто до 6,09 лева за килограм. Захарта се вдига с 0,8 на сто и се продава по 2,57 лева за килограм.
Брашно тип "500" поскъпва с 3,7 процента и се търгува по 1,40 лева за килограм. Оризът се купува по 2,84 лева за килограм. Яйцата поскъпват с 1 стотинка до 0,40 лева за брой на едро.