Цените на петрола се понижават във вторник след заседанието на Комитета за наблюдение на министрите на страните от пакта ОПЕК + (JMMC). На него бе препоръчано на изоставащите страни да засилят усилията и да си " плащат дълговете" по отношение на съкращението на производството, но не бе повдигнато въпроса за евентуална промяна в параметрите на сделката.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,25 часа българско време) се търгуват по 42,48 долара за барел, което е с 0,14 долара под цената в края на предходната сесия. В в понеделник тези контракти поевтиняха с $0,31 (0,7%), до $ 42,62 за барел.

Цената на ноемврийските фючърсите за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е 40,57 долара за барел, което е с 0,26 долара под нивото от предишната сесия. Вчера тези фючърсите спаднаха с 0,05 долара (0,1%) до 40,83 долара за барел. Ноемврийските фючърси за WTI изтичат във вторник. По-активните декемврийски договори днес загубиха 0,29 долара от цената си, търгувайки се по 40,77 долара за барел.

Срещата на JMMC потвърди ангажимента на страните от ОПЕК + да постигнат пълно съответствие с поетите ангажименти за съкращаване на производството и да компенсират всички пропуски в по-рано неизпълненото съкращаване в добива на петрол.

Въпреки информацията в медиите преди срещата, че Саудитска Арабия може да настоява страните от ОПЕК да откажат планираното увеличение на производството на петрол през януари 2021 г., тази опция не е била обсъждана от комитета. Това беше интерпретирано от търговците като сигнал, че страните производителки са доволни от сегашното ниво на цените на петрола, пише Dow Jones.

Експертите обаче не изключват страните от споразумението ОПЕК + да решат да се откажат от планираното увеличение на производството на срещата, насрочена за края на ноември - началото на декември, предвид ниското търсене на петрол поради пандемията на коронавируса и нарастващото предлагане на петрол на световния пазар, в частност , от Либия, пише Bloomberg.

"OPEC + може да отложи нарастването на производството с три месеца, до април 2021 г., тъй като търсенето на петрол сега отслабва", - каза икономистът на Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур Хауи Лий.

След срещата на JMMC ключът към петролния пазар ще бъде дали правителството на САЩ може да договори нови стимулиращи мерки, посочи Лий.