Глобалното потребление на петрол ще се свие с повече от очакваното предварително, сочи последната прогноза на Международната агенция по енергетиката (МАЕ), предаде CNBC. Според коригираните очаквания на институцията, през 2020 г. то ще възлиза на 91,1 млн. барела дневно или с 8,1 млн. барела по-малко от година по-рано.

Спрямо предишния доклад на МАЕ търсенето ще е със 140 хил. барела по-ниско. Но това понижение не е толкова дълбоко понижение, колкото е ревизираната прогноза на агенцията догодина, когато според нея търсенето ще е с 240 хил. барела дневно по-слабо. Все пак през 2021 г. то ще се възстанови на годишна основа до около 97,1 млн. барела дневно.

Основен двигател на тези динамики ще е керосинът, търсенето на който остава потиснато, най-вече заради увеличаването на случаите на коронавирус, което от своя страна доведе до повторно обявяване на карантини и затваряне на граници.

Кой печели и кой губи от евтиния петрол

Кой печели и кой губи от евтиния петрол

Според Goldman Sachs ниските цени на петрола ще се задържат за по-дълго време. Какви бяха причините, коментар на Bloomberg

Изчисленията на институцията показват, че полетите, измерени в пътникокилометри, са се понижили с почти 70% през юли, който е сред най-силните месеци за отрасъла при нормални обстоятелства. Наземният транспорт обаче също е силно засегнат, а регионите, в които броят на болните от коронавирус продължава да расте, включително в Европа и Америките, са "много по-зле" от обикновеното.

Очакванията на МАЕ са поредната лоша новина за петролния отрасъл, чийто представители регистрираха най-тежките загуби в историята през второто тримесечие на тази година. Самият директор на агенцията Файт Байръл коментира по-рано, че тази година вероятно ще бъде най-тежката в индустрията като цяло.

"Последните данни за мобилността показват, че възстановяването е достигнало до плато в много региони по света, макар че засега тенденцията е положителна", посочиха от МАЕ в изявлението си. "Пандемията от коронавирус хвърли дълга сянка върху търсенето на петрол."

По-рано днес стана ясно, че и производството в САЩ ще се понижи повече от очакваното. Прогнозата беше направена от Администрацията за енергийна информация.

 Производството на петрол в САЩ ще падне повече от очакваното през 2020-а

Производството на петрол в САЩ ще падне повече от очакваното през 2020-а

То ще спадне средно с 990 000 барела на ден според Администрацията за енергийна информация