Обемът на промишленото производство в Германия през май 2020 г., се е увеличил със 7,8% в сравнение с април, съобщи Министерството на икономиката и технологиите на страната. Това е знак, че най-голямата икономика на Европа се възстановява след спада от 17,5% през април вследствие на пандемията и наложените ограничителни мерки.

Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха 10% увеличение.

Промишленото производство в Германия, без енергийния и строителния сектор, нарасна с 10,3% през май спрямо април. Обемът на производството на промишлени стоки нараства с 27,6%, а на потребителските стоки - с 1,4%.

Продажбите на дребно в Германия през май нараснаха с рекордните 14%

Продажбите на дребно в Германия през май нараснаха с рекордните 14%

Това е най-силното повишаване на търговията на дребно на месечна база от 1994 г.

Възстановяването, макар по-слабо от прогнозите за 10%, беше ръководено от скок в производството на капиталови стоки с 27,6%. В други области растежът беше значително по-скромен, отбелязва Ройтерс.

Германската статистика отчете, че производството в автомобилната индустрия е нараснало значително през май след рекордно априлско дъно, но въпреки това е все още с 50% по-ниско, отколкото през февруари 2020 гоидна.

Енергийното производство в Германия расте слабо с 1,7%, а строителството - с едва 0,5 на сто.

В понедлник Destatis отчете ръст с малко над 10% и на поръчките за промишлено производствени стоки през май.

Една пета от германските фирми се страхуват за оцеляването си

Една пета от германските фирми се страхуват за оцеляването си

Фабриките отчетоха по-слаби поръчки от очакваното

Въпреки възстановяването, производството все още е доста под нивата, регистрирани преди началото на коронавирусната криза. Майската продукция е спаднала с 19% в календарно и сезонно коригирани условия спрямо февруари, месец преди да бъдат наложени блокиращите мерки.

Въпреки това компаниите в сектора са оптимистични. Проучване на института Ifo показа, че те очакват производството им да се увеличи през следващите три месеца.

Как се рестартира икономиката по време на пандемия? Германия има план

Как се рестартира икономиката по време на пандемия? Германия има план

Експерти препоръчват мерки за облекчаване на ограниченията

Германия издържа на кризата по-добре от повечето си съседи, като понесе сравнително по-малко смъртни случаи. Икономиката й също издържа на пандемията по-добре, отчасти защото бе позволено на фабриките и строителните обекти да останат отворени. Също така правителството помага да се преодолее кризата с масивни спасителни пакети и стимулиране на бизнеса и другите дейности. Все пак Берлин очаква икономиката да се свие с 6,3% тази година, което е най-лошата рецесия на страната след Втората световна война.