Продажбите на дребно в Германия през май отбелязаха неочаквано голям ръст, компенсирайки дълбоките спадове през предходните два месеца. Облекчаването на мерките, свързани с овладяване на коронавирусната пандемия, наложени през март и април доведе до ръст в частното потребление, пише Reuters, позовавайки се данни от официалната статистика Destatis.

През май продажбите на дребно нарастват с близо 14% спрямо април, когато се понижиха с 6,5 и след понижение с 4 на сто през март. Това е най-силното повишаване на търговията на дребно на месечна база от началото на тази статистическа серия на Destatis през 1994 година.

Обяснението е логично - разхлабването на мерките и постепенното съживяване на местните бизнеси, след продължителното стопиране.

Германия намали ДДС. Веригите вече свалят цените в страната

Германия намали ДДС. Веригите вече свалят цените в страната

От първи юли в Германия влизат намалени ставки за ДДС. "Лидл" и големите вериги за хранителни продукти вече намаляват и цените в магазините. Конкуренцията в търговската мрежа на Германия е голяма

Продажбите на дребно на годишна база се повишават с 3,8% през май, след спад с 6,4% през април и с 1,2% през март, докато според прогнозата се очакваше понижени 3,5 на сто.

С почти 5% на годишна база се увеличиха продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия. При нехранителните стоки - с 3,5 на сто. Продажбите по интернет и чрез поръчки по пощата скочиха през май с 28,7%.